Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Айде сега, кой чете кодекса!?

А-ха да кажа, че нищо не се случва напоследък е и пак някое казусче изскочи.

И историята

Застраховам по гражданска едно мотопедче. Класическата- на 4 вноски с валидност от след малко. Слънцето пече и на децата им се кара.

На следващият ден ми се обаждат от друг (не този с който работя) офис на компанията застраховател с искане да анулирам полицата. И обясняват- клиента отишъл при тях и обяснил че мотопедчето е откраднато. И к’во от това!? За гражданската разбира се. За клиента ясно, че е кофти.

Обяснявам мотивирано, че няма да анулирам полицата защото мотопедчето дори и откраднато не е свалено от отчет. И дори да причини милион щети застрахователят няма какво да го мисли. Не минава.

Коментирам с Бос автомобилно и обяснявам за неразбирането ми в тази ситуация. Указват ме да не правя нищо, те ще си я анулират. Ясно е че не могат да я анулират, щото вече е влязла в сила. Остава само да я прекратят.

И се зачитам пак в кодекса… за тия две неща:

Как така ще я прекратят тази полица!?

За мен законът е предвидил две опции- ако отпадне застрахователния интерес или има промяна на собствеността (което не ми е случая). Значи нещата опират до казуса изчезва ли застрахователния интерес при кражба? Убедително НЕ! Човекът продължава да си е собственик дори и на противозаконно отнето мини моторче. Ако го намерят ще иска да му го върнат нали?! КАТ няма да го самосвали от отчет, само щото някога е крадено.

За да се прекрати регистрацията на откраднато моторче трябва да се примоли собственика. Има ли смъртен акт моторчето? Няма или поне това не стана тема по повод на прекратяването.

От какъв зор застрахователят бърза да прекратява?

В кодекса пише- шета по гражданска отговорността с крадено моторче си е грижа на гаранционния. Изрично изключен риск. Няма как да накарат компанията да покрива поразиите на крадеца. Тя тая неблагоприятна опция по дифолт не я носи.

Има ли начин да се установи кой точно към момента на събитието трябва ще плаща (компанията или гаранционния)? Има. КАТ потвърждават на хартия кога точно е било откраднато моторчето.

Но... полицата си я прекратиха. Срещу молба на клиента. Мотивирано, немотивирано от кодекса, сработи на практика. Разумен аргумент защо така се случи не чух.

… и много хубаво до тук

Клиентът се оказа много практически подготвен. След КАТ, незабавно информира и застрахователя. Явно чл .191 се чете не само колеги.

Чудесно е!

Броко коментари