Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Да допишем правилата на играта: Решение 2

Няма начин да се занимавате с автомобилно застраховане и да не сте забелязали колко умна е новата ни цъкачка по гражданска отговорност. И така като се загледате не може да не видите, че част от компаниите липсват при избор на териториално покритие за всички страни, членки на споразумението зелена карта.

Причините за това са две:

  • Компанията не предлага (доброволното по кодекс) разширение на покритието за страни извън ЕИП. Така е при Олимпик например;
  • Ние не го предлагаме онлайн, за всички компании, които не са ни оторизирали изрично за това.

На практика проблемът опира до

Ние го покриваме, ама няма да ти го напишем никъде

Аз като брокер, работя по условията на компаниите и при правилата на кодекса. Кодексът казва- гражданската за всички страни, членки на МЗСК може да бъде предложена от застраховател, но само ако и както той си прецени. Т.е. извън ЕИП правила по вътрешното законодателство няма.

Аз предлагам продуктите на застраховател, въз основа на договор и така както той ми каже с указания, тарифи, писма и каквото намери за добре. Ако не спазя изискванията, компанията може да откаже да ми приеме полицата и да ме вкара в приключение да си търся клиента и да му връщам парите или да приеме полицата и да ме глоби за неспазване на условията.

Проблемът

За да предложа на клиент покритие за страни от името на застраховател с лиценз по гражданска, е необходимо да имам разрешението на компанията. Най- добре писмено, защото КФН на разговори по телефона не вярват.

Ако в тарифата не е предвидена опция за разширение на покритието за трети страни, аз не мога да издам ненадраскана зелена карта. Защото няма оторизацията да предложа ГО за извън ЕИП на своя глава.

Ние така го правим не ме устройва, защото отговорността за това остава при мене.

Извън страните на ЕИП зелената карта е задължителна. Притежанието на цветния картон означава, че за това МПС има валидно покритие по гражданска отговорност за всяка страна, която не е задраскана и зад този ангажимент застава застрахователят, който е вписан. Само предоставянето на картата е достатъчно за да се предяви иск към него и никой не пита какво точно пише в полицата.

И хипотетична ситуация: ПТП извън ИЕП,за което според издадената от мен зелена карта застраховател Х трябва да плати. Искат му парите и той има пълното основание да съобрази- ами ние риска по ГО за тая страна не го покриване, както и ВИДНО от тарифните ни условия по гражданска. Брокерът неправомерно е издал незадраскан сертификат и небрежен служител е така без да види е приел полицата.

Компанията няма как да не плати за щетата на пострадалия, но какво я спира после да подгони мене!? Абсолютно нищо!

Значи аз с всяка полица със зелена карта освен да си върша работата да продавам ще нося и отговорност за „пропуска” в тарифата. Не искам! Ще си крепя премията по професионалната ми отговорност ниска. :)

Изрично неколко кратно писмено към питала застрахователя и вече седем месеца никой не си прави труда да ми отговори. Затова на цъкачката за зелена карта за страни извън ЕИП- с един по- малко. Докато ми го напишат, че може.

Решението

Ясно е. Един ред повече в тарифата.

Броко коментари