Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Държавата да спре да ни рита отзад!

Много неща са и куци на тая държава, но най голямата пречка е късогледството. За да се крепи рейтинга, за да се спечелят избори, за каквото и да е друго с перспектива за следващите година- две.

Основно правило в пазарното стопанство е, че държавата бизнес не прави! Тя само създава правила и следи да се спазват.

И поредната късогледа рейтингова стъпка след труса вчера.

Земетресение! Така застраховаем и неотказван от никоя компания на пазара риск.

Земетресение, щети, повечето не застраховани и автоматичната гаранция на кабинета- държавата ще плаща. С какво!? С моите данъци! Защо? Защото идват избори догодина и лошото чувство в пострадалите избиратели ще остане. И с никакво друго основание.

Държавата вина за земетресението има ли, както беше при поражението с язовира преди месец? Не. Защо тогава се чувства отговорна!? Длъжна ли съм аз да поемам отговорността за безотговорното отношение на собствениците на пострадали имоти? Не съм. Не са мои.

Какъв извод се натрапва!? Спокойно! Като сте безотговорни към своето, държавата ще плати сметката.

Ефектът е ясен.

Майната ви застрахователи!

Лошо няма, но срещу изборите догодина стои не само избирателната кондиция на пострадалите, а и общо стопански ефект. А той не се изчерпва с вота.

Нека направим една проста ориентировъчна сметка

Имаме щета от 3000лв. и пострадалия няма застраховка на имуществото. Спестени са 20лв частен разход. Бюджетът плаща, да се чете лично аз (щото там съм наляла данъците там). Алтернативния разход зад тази мъдрост е поне 3000лв. Защото бюджетните пари отиват в частния имот на някой си и аз като данъкоплатец няма да мога да ползвам това създадено от държавата благо. И съм оптимист, защото ако държавата вложи тия 3000лв някъде- инфраструктура, екология, история, туризим, където и да е, от тези пари ще имат остатъчен доходо- генерираш ефект. Като той ще бъде толкова по голям колкото по разумно е вложението на народните избраници.

И не само това! От липсата на полица застрахователят ще загуби 20 лв. премия, 0,40 лв. пропуснатия данък върху премията за фиска. А аз пропуснатия ефект върху съвкупния доход от по- малкото данъци и т.н.

Частната полза няма да я смятам щото не ме интересува. Но.. някой си от труса се обогатява с 3020лв.

Сметката (която аз плащам, като данъкоплатец)

Общ публичен разход поне 6500лв. Значи гласът на един пострадал струва 6500лв.

Няма да обръщам внимание на социалната несправедливост. Аз не гласувам ли!? Защо за моят глас не се плаща толкова!? Аз някак си като не съм пострадала съм евтина!

И обратната ситуация. Пострадалия има полица- 20 лв. частен разход. Застрахователят плаща 3000лв- частен разход. От тях държавата губи 10%, колкото би платила компанията ако тези пари бяха останали и обложени като доход. Разход на бюджета- 300лв.

Фискът обаче прибира 40ст. и с тях си лепи асфалт по магистралите. Има и едни 3000лв резерв, пак за асфалт, което в обратната ситуация би похарчил за нечия мазилка. По новите магистрали почват да пъплят доволни чуждестранни инвеститори, които за 3 до 5 години връщат на фиска пропуснатия за изземване доход от данък печалба на застрахователя. А в следващите продължават да захранват бюджета, защото пътищата не са толкова кратък полезен живот.

Сметката (която аз плащам, като данъкоплатец)

300 лв. , но са назаем! След години ще ми се върнат, а през това време ще си карам по гладко до морето.

К’во да сравнявам числата!? Това е работа за немислещи!

Но нещата не спират до тука.

Застраховането е напълно излишно

Народните избраници, които пътуват и пропагандират колко добре се развива България, не може да не видят че по цял свят този бизнес ЗАСТРАХОВАНЕТО го има само да са не се налага държавата да плаща в пъти по- скъпо за нещо, което частния сектор може и предлага евтино.

Първият кадър по медиите след бедствие е някой от кабинета да ми обяснява как са хукнали държавници да описват щетите и бюджета ще покрие всичко, до последната стотинка. Как поне веднъж един не каза „застраховайте се!”. Каква масова култура се създава с това- майчицата държава стои отзад за всичко и на всяка цена. Застраховането е излишно занимание на шайка авантюристи.

А шайката авантюристи е към 100 000 човека, които си изкарват хляба в труд и не висят на бюджетен разход от социални помощи.

Какви остатъчни ефекти има да гледаме още, пак в вероятно участие на държавата

Това, че труса ще бъде платен по скъпата сметка пак не подлежи на коментар. Групата пропогандатори на катастрофичния пул това и чакат. Ще се активизират още повече и поне до проекто норма е възможно да го докарат. Земетресението е само поредния жокер, който ще катализира коментарите и активността по темата за задължителното застраховане.

Лично за мен, зад цялата суета около пула стоят не толкова икономически, колкото лични интереси (да се чете не на застрахователите!), но… всеки си търси място под слънцето.

Както и преди коментирах нищо задължително НЕ Е ХУБАВО! Без икономически разум желан ефект няма да се постигне, особено пък и при тая политика на кабинета съм застрахователно управляеми рискове. Докъдето и където и да го докарат пропагандаторите на пула, на парламент няма да мине. Все пак идват избори.

Гражданската отговорност да минава към бюджета

И така като си доразвия недоволството и ако пренеса логиката на държавническата мъдрост по отношение на имущественото застраховане, си мисля защо не вземат и гражданската отговорност през бюджета!? Като им се играе на застраховане…

Броко коментари