Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

ЕИСОУКР и таблетите? Сметката се прави с кръчмаря.

Предложенията за мобилен хардуер не спират. Вече имам две. И докато първото, леко ме смути (не за друго, а защото е неморално), следващите са и ще продължат да бъдат наивни.

Ясно е, че доста фирми предлагат таблети, мобилни принтери и достъп до интернет.

Но ние застрахователите не сме чак такива технологични будали!

ЕИСОУКР е за застрахователите и гаранционния фонд

Разработеният софтуер, протокол за връзка, е само за застрахователите и гаранционния фонд. Брокерите (и другите посредници) имат достъп до ЕИСО-нещото само през информационна система на застраховател. Кой посредник, как точно технологично и кога ще има право (да ползва системата на застрахователя) го решава само и единствено застрахователя.

Причините:

  • Само застрахователят преценява на кои посредници да предостави право да предлагат продуктите му. .. включително и гражданската отговорност!

Сключването на полици не е толкова проста работа, колкото изглежда от страни. В белите страни (у нас също след време) това е бизнес за професионалисти. И докато до сега на хартия можеше всеки да се прави на застраховател, през общ софтуер ще е малко по трудно.

Ние предлагаме продуктите на която и да е компания въз основа на договор. И ще продължим да го правим на база на изградената от нас репутация. Не го казвам случайно- не са малко вътрешните съобщения с които застраховател декларира, че отказва да работи с определен посредник поради системни нарушения.

  • Правилата за работа на този пазар се определят от нормите и ...застрахователя!

Застрахователят избира как технологично да допускат брокерите до системата си (Агентите не ги мисля. Те имат техно задача само за една компания.)То е ясно че всичко е възможно технологично, но изисква усилия (пари, време и желание) за да стане факт. От тук, за да може някой да ми твърди, че ЕИСО интегриран- най- важното е да е сигурен, че застрахователят ще му позволи да бъде такъв.

Към настоящият момент за интеграция въобще говорят не повече от шест компании. В активен работен режим на интеграция е само една.

(И пикантното в цялата суетна около таблетите: Един от мастодонтите на пазара съобщи оня ден, че не предвижда интеграция точно с тези, дето вече са ЕИСО-интегрирани.)

  • И последния въпрос, който само застрахователят дирижира е „Кога”?

Логичното следствие на първите два. И верният отговор е: Когато застрахователят прецени. Няма силов (да се разбира нормативен) механизъм с който да се подчинят свободни частни пазарни субекти, да играят по нечии тарикатлъци.

Това е. Сметките се правят с кръчмаря.

Броко коментари