Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

ЕИСОУКР- Кой подари един пазар на Мусала Софт и Мобилтел?

ЕИСОУКР е новата система за издаване на полици по гражданска отговорност. Ще стартира на 01.06.2011г. (вероятно). За нея вече писах.

Добра идея за която беше крайно време да стане факт. Системата представлява връзка в реално време между застрахователите и гаранционния фонд. С нея при издаване на полицата в реално (и да съм по точна- квази реално) време на всички на пазара става ясно, че тази кола има сключена полица. На практика системата е нищо повече от инфраструктура (сървъри) и софтуер.

Изграждането на системата почна с приемането през ноември на наредба 42 и поставяне на срокове за изпълнение. Най- дългия от тях е шест месеца, което прави дедлайн-а за подготовка и изпълнение 16 май 2011т.

Какво се случи до вчера 28.05.2011г.?

Проектът предвижда системата да обхваща само застрахователи, ГФ и за сега някакво копие на КАТ. Идеята на Интерамерикан не беше приета в нея да бъдат допуснати и информационните системи на брокерите. Съображения доста, но да се хванем за най- простото- цената за разработка ще скочи двойно (по слухове до милион). Това поставя брокера пред алтернативата да се самоинтегрира с (за нас) 15 компании или да ползва (за нас 15) различни интерфейси за издаване на полици. И двата варианта са скъпи. В единият случай- заради доработката на софтуера, във втория заради обучението на служителите.

От всички застрахователи само Интерамерикан предложиха възможност да се работи по брокерската интеграция паралелно в разработката на системата. Всички останали компании оставиха това за след старта. Нормално е. Брокерите са много, времето кратко, а информацията за развитието на проекта ограничена. И да са го предложили на няколко- е изключение. Голяма част от компаниите, които дори не предоставяха достъп до информационните си системи, почнаха да го правят към края на май (в прав текст- последните 2-3 дена). За някои дори и до сега нямам представа какъв софтуер ползват. А имам активен интерес към интеграция още от старта на броко-то, преди година и нещо. За други съм виждала принтскринове за това което съществува някъде и е „сигурно”, че ще заработи на 01.06.

Софтуерът на ЕИСО- нещото се разработва от Мусала Софт. Не ги познавам, но вероятно има аргументирана причина да са точно те. Нямам представа и как точно са си спечелили правото за разработка. Гаранционният фонд на първо четене не попада в задължените да работи с обществени поръчки и по красноречивото за мен, гугъл не знае да е имало такава. Както и да е. Това е без значение. Могат- работят.

Важното- към 28.05.2011г. на пазара не е никак ясно как точно ще можем за работим след първи. И то не по наша (на застрахователите) вина!

Какво се случи на 28.05.2011 към пет?

Получих покана от Мобилтел за презентация на 03.06.2011 на таблите и мобилни принтери, които работят със софтуер, вече интегриран със системата ЕИСОУКР. Разбира се разработен с техните стратегически партньори от Мусала софт. И специална ролкова хартия за същите, продавани от Мтел принтери, която КФН вече е одобрила, че става за полици.

Значи аз, част от тоя пазар, не мога да се оправя колкото и да искам и да съм склонна да си платя за това. В същото време една фирма, на която е платено да свърши обществена работа, се опитва да ми продава ексклузивно през друга, станалото и известно от същата тая работа.

Какви изводи да правя!? Това е нов морал!

Не се впечатлявайте толкова от този коментар. Хронологията на събитията е факт. Неморално е само. Трудно ще сработи, както се очаква. Ето и защо?

Броко коментари