Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Хвани ме за… тарифата

Докато си дописвам (самоинициативно) правилата на играта за гражданска отговорност и си негодувам за доброволността на застраховките при банките и лизинга, се сетих, че нещо много важно си остава по в страни.

Чудя се, само аз ли проверявам тарифите през страницата на КФН!? Нали от доста време, това което минава на мейлчета, го качват и там. Чудесно е! Нека е информиран потребителя, колко прозрачно работи пазара.

И понеже единствената оферта за гражданска ми е тази онлайн не мога да не забележа някои интересни особености.

Какво значение има тарифата, като има и неписани тарифни условия

Елегантният начин да се таргетира желан сегмент са тарифните условия. Леката настройка кой да получи добрата цена за гражданска отговорност и кой да бъде наказан е винаги на последната страница. Да, да, ама не винаги. Защото едно е на хартия (файл), съвсем друго е онлайн.

Тарифните условия не са само това което пише. За част от компаниите значение за оценка на риска има обстоятелства за които дори не става дума в официалния рилийз. Лошо няма, особено като знаеш 1. Защо и 2. Защо да не е и формално.

  • Защо-то

Питах и ми обясниха, че… експериментират (що за ефект има тази променлива върху търсенето). А аз не мога да забележа, че така се продава под цена без да се дразнят пряко брокерите, че онлайн е по евтино щото я „няма” комисионната.

  • Защо не и формално-то

20лв. са си разлика!

Особено ако са срещу „съществено за оценка на риска обстоятелство” на което застрахователят няма как да верифицира качеството на декларираната информация. Колко километра изминавам годишно могат да разберат като ми снимат километража при сключване. Във всички останали случай е само на 0- щото там е най- евтино. При тази постановка това съществено за оценка на риска обстоятелство е толкова показателно за рисковата ми експозиция по гражданска отговорност, колкото е цвета на косата на баба ми. И логичното следствие от това- Как да го покажеш в архивчето на КФН!?

Какво значение има тарифата като онлайн ни е по евтино

И легализираната версия на същия проблем- две тарифи: наша за онлайн и такава за брокери. Чудя се кой реши, че като се предлага онлайн аквизиция няма. Това дори го разписаха изрично в проекта на новата евродиректива за застрахователното посредничество.

Аз като работеща само в мрежата знам колко скъпичко излиза да си играеш на уеб застраховател. Разликата в разхода по продажби между мен онлайн и застрахователя онлайн е само в икономията от мащаба, която аз като брокер мога да реализирам от това, че продавам за всички. Друга няма! И двамата плащаме за разработка, за оптимизация, за служител отзад да издава полици. Разхода по продажби го има и е същия.

Какво излиза?

Изрични правила има. Официални разпоредби също. А на практика си го караме кой както иска.

Броко коментари