Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

i-КАТ: i-Голяма работа i-пак българска

Голямата новина от четвъртък: КАТ е вече онлайн. Зарадвах се. Е вярно, че чак в петък успях да видя що точно да се радвам, но то така става. Всяко ново нещо онлайн се чупи веднага след като го дадат по новините. Както и да е. Важното е друго.

Какво си помислих точно след като се зарадвах?

Аз като типичен гражданин с кола, познавам КАТ. Искрени благодарности на служителите от видеоконтрола на пътна полиция, които ми дадоха възможност да се запозная лично с подполковник Маринова.

Познавам и чудото да загубиш цели два дена. Един за да видя снимка на колата си отзад и лично подполковник Маринова. И още един за да си получа синьото картонче срещу 50лв (без таксата за превод, тя няма нищо общо с КАТ) и 8 точки.

И след няколко месеца новината, че КАТ е вече “i” нямаше какво друго да направи, освен да ме впечатли. Е най накрая и ние да надникнем в 21-ни век.

И нали живея в интернет, още преди да видя чудото iКАТ ме завладя съмнение.

Що iКАТ е „.org”, нали цялата ни реалност е “.bg”.

Откъде това нежелание електронната услуга около пътна полиция да няма нищо с националната ни идентичност!? И още! Защо след като го има ‘kat.mvr.bg”, iКАТ под никаква форма не се асоциира с него.

Неяснотата се разсея като тръгна страницата, но това породи още толкова по толкова въпроси. Какво се оказа!

iКАТ няма нищо общо с КАТ

Нека им е. Като не са си защитили бранда, който иска- да си го ползва. След като айКАТ е вече факт, е крайно време да се появи ойКАТ. Нещо като книга за оплаквания ще трябва е. Некой ще акумулира жалби и ще ги препраща на МВР.

Страницата на iКАТ е създадена и се поддържа от 100% частна фирма. Лошо няма. Идеята е добра. Та чак са се и постарали с лиценз за администрация на лични данни. Браво! Не всеки го прави. Добре, че днеска поснаха тая информация, щото беше първото за което се хванах. Взе пак им давам трите си имена, ЕГН и номера на шофьорската книжка. Пука ми на кого го правя! Това което все още не разбирам все още е как пазят преноса на данни, щото сертификат за сигурност не виждам, но да допуснем че е вярно.

Та как като на обикновен потребител ми прилича работата на системата. Аз си пиша въпросчето- готов ли ми е акта вече? Те го препращат на КАТ и до следващият ден- разбирам е ли е? или не е. Удобно.

Другата екстра е видеострийма от таблата с предстоящите номера за обслужване от две хот гишета на фронт-а на КАТ.

Това което не разбирам обаче е:

  • Как МВР позволи една частна фирма, под нейния частен бранд, да излъчва видео от обект свързан с националната сигурност?

Връзката е проста: национална сигурност-> МВР-> пътна полиция-> фронт офиса на КАТ. По същата схема очаквам други доброволци да видеостриймват от районните или например от КПП-то на Калотина. Така де. Като ще е прозрачно…

  • Защо въобще работата на държавна структура минава формално и публично през една частна фирма и нейната някаква страница?

Къде е държавата!? Щеше да е добре (да се чете нормално и достоверно), ако тази услуга се предлагаше през страницата на КАТ (kat.mvr.bg) . Работата зад услугата да си върши който иска. Аз претенции към изпълнителя нямам.

  • Какво стана с проекта e-government!?

Защо след многото публични услуги, които пуснаха онлайн, не понаписаха нещо и за КАТ? След като КАТ има силите да отговаря на запитванията през тази страница, защо се отказва доброволно да прибира и позитивите от това!?

  • Алтруизъм в частния сектор няма!

Всичко се прави с единствената цел печалба. Какъв е мотива на администратора на сайта да поддържа всичко това!? Да помага на непознати ли!? След усилията които е положил (преговори с КАТ, разработка, поддръжка, доста други, които не са толкова видими) за да направи системата работеща- Не ми се вярва.

Но… да не прекалявам! Мъже пък КАТ да са отворени към публично частно партньорство по инициатива и сметка на изпълнителя. Затова ето и моето официално предложение. Ние бихме искали на поддържаме видеострийма от всяка патрулка. Ефектът ще е поразителен! По всяко време ще е ясно кой служител какво прави- в реално време и със свободен за всеки достъп. Никой патрулиращ няма да си позволи да заменя акт за левчета или да контролира селективно, щото е комшия с нарушителя.

i-patrulka.bg е свободен. i-Да почваме ли!?

P.S. Две години по- късно историята има щастлива развръзка.

? Ай-КАТ, Ай- Браво най- накрая!

Броко коментари