Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Искам я електронна!

Електронно недоволни сме… ама все повече и повече.

Ще ми се да нямах представа защо. Сега е далеч по- добре. Пък и още по- хубаво може да стане. Ей на, като махнат стикера до края на годината какво да ни спира!?

Но.. на пазара май 21ви век му дойде прекалено рано. Призрака на технологиите шоково стресна и типично по български вместо да се хвалим, че вървим напред почнахме да се оплакваме: Ама, че с разход за софтуер и обучения ни натовариха… А това, че технологията ще направи продажбите по рентабилни след време кой го брои!? И още: ЕИСОто не работи, ще се срине за кампанията, за полица се чака с часове.. Е сървъра на ГФ досега не падна. Аз за номерче не чакам дълго. Добър, лош софта си работи без грешка.

Видя се, че колкото и да лаят кучетата керванът си върви. Но една нормативна идея намекна преди време, че няма никакво значение дори самия керван, защото ще се прави магистрала. А там за бавно движение място няма…

Но поред за новите страхове…

Бланката на електронната гражданска лесно се фалшифицирала.

На пръв поглед факт: Така си е. Аз мога да ги правя по далеч по хубави на бланка от тия дето ги принтирам от системата на застрахователя.

На практика: Гражданска отговорност не е бланка, а договор. Голямо значение има откъде се купува. Полици по дървената не растат и на улицата не ги раздават. Тия дето могат да правят застраховки не са тайни. Седят поименно в доста списъци и регистри. Така сме навързани от договори, права и разрешителни, че всички се знаем. И клиентът както не търси хляб от железарски магазин, така няма защо да се притеснява, че полицата от застраховател или брокер не е истинска. Ако пък някой от списъка на оправомощените почне да се прави на тарикат и да шмекерува надзорът ще си го подгони. Простичко!

Стикерът бил единственото доказателство за валидността на бланката

На пръв поглед факт: Има си холограмче, номер кой ще тръгне да го фалшифицира.

На практика: Никой по договор не ме е спрял да губя стикери. Мога да го правя колкото си искам и в неограничени количества. Е верно, че при някой компании плащам глоби, но са малки- около 10лв. Най- евтината гражданска която продавам е около 160лв. Значи една фалшива бланка и истински стикер ми докарват чисти 150лв. Рентабилно!

Да го погледна и иначе. Стикерът е само потвърждение, че има полица. Какво ще потвърждава ако няма. А потвърждението не е и безплатно. По 1,4лв. най малко за клиента и поне левче отгоре от мен за да го обгрижи служител на трудов договор, да му прави дупки и надписи и още един да почисти конфетите от заниманието на първия. А всяко левче има и алтернативен разход. Вместо да боцкам дупки на лепенка мога да правя нещо с далеч по висока ефективност.

Клиентите не знаели как са проверят валидността на ГО полицата

На пръв поглед факт: Проверката е само в интернет, а според НСИ само 45% от домакинствата имат достъп до световната мрежа. Като че ли останалите 55% по условие са прецакани.

На практика: Друго място за свободен и незабавен достъп до информация няма. Или казано с други думи единствената алтернатива на проверката в интернет е да няма проверка. Кофти!

… и причината зад тях.

Интернет е велика медия. Поставя при равни условия участниците независимо от тяхната капитализация. Ние като малък брокер можем да сме също толкова добри колкото и големите, стига да знаем как. Защото конкурентното предимство не се печели от ресурсната обезпеченост, а от ноу хау. А застраховането е специфичен бизнес. Ноу хау под път и над път няма, а наличното е скъпо.

Гражданската отговорност е емблематична за нашия пазар застраховка. Хората вече са свикнали да я търсят в мрежата. А безразличието между физическа и уеб продажба е само и точно стикера. Електронната гражданска в чистия и вид ще премести продажбите в интернет. А тук добрите са различни от тези на физическия пазар.

Очевидно дискомфортно!

Броко коментари