Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Как се избира застраховка „Гражданска отговорност”?

… три и малко стъпки за оптимално решение.

И понеже вече сме в еуфорията на сезона е добре да нахвърлям някои мисли за по- добрия подход към гражданската отговорност. Защото тя отдавна не е само необходимото условие за липса на проблеми с КАТ, но и удачно средство за повече оптималност на застраховките около авто-то.

Съвършеният алгоритъм опира до три и малко стъпки:

1. Ще правя ли каско на тая кола!?

Ако отговора е „Да” е повече от задължително проверката за подновяване на гражданската отговорност да почне от предпочитания Каско застраховател.

Основна причина!

Кръстосаните продажби на са мода. В числа това означава от 5% до 15% отстъпка за каското при сключена гражданска със същия застраховател. Каското е скъпата застраховка, гражданската- не. Спестените 20 лв. от гражданска е твърде вероятно да са за сметка на пропусната икономия от поне 50-100 лв. за каско.

И това не е всичко! При каско и ГО, вероятността да получите допълнителна отстъпка за трета застраховка, на къщата например, е значително по- висока, защото сте „комплексен клиент”

2. Има ли вероятност МПС-то да не е в добро техническо състояние за движение?

Тази вероятност не е толкова ниска, колкото изглежда на пръв поглед. Само част от възможните причини са ПТП, пожар, действия със зла умисъл на трети лица, щета на паркинг, та дори и техническа повреда при някои компании.

Второто хубаво на гражданската отговорност е, че тя върви с доста интересни райдери (допълнителни застраховки, които не могат да бъдат купени самостоятелно), най- важният от които е автоасистънс. При него срещу малка сума 7-8лв. застрахователя се ангажира да превози неспособното да се самозадвижва МПС до най- близкия сервиз или града на местодомуване. Алтернативата, при нужда, на този райдер е значително по- скъпа, защото плащате за движението на транспортиращия камион и в двете посоки- средно 1-2лв. на километър. А ако са в рамките на града- за лека кола е поне 40лв.

2а. Предстои ли ми скоро технически преглед?

Ако вероятността за техническа повреда не изглежда чак толкова обективна, предстоящия технически преглед може да е второто основание за избор на застраховател по гражданска отговорност. Бонусът е допълнителна екстра на автоасистънса. Единственият недостатък е, че се предлага от малко компании. Но! С него цената на технически преглед от над 25лв. може да бъде сведена до 6лв. държавна такса.

3. Кой ми носи риска миналата година?

Ако първите две основание не са ви спечелили за определен застраховател, то избора може да опре до още две съображения: лоялност и … отстъпки. Гражданската отговорност е опашата застраховка. До пет години след изтичането на вашата полица застрахователя носи риска от възможните ваши поразии, които не са станали известни веднага. Пък и никой пострадал не е длъжен да предяви иска си веднага. Та ако разликата е само от няколко левчета, този ангажимент заслужава поне малко лоялност.

И не само това. Част от компаниите предлагат допълнителна отстъпка при подновяване на гражданската отговорност без виновно причинени щети.

Останалото е цена....?

Броко коментари