Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Каквито хората, такива и закони: Техническите прегледи и стикера на гражданската отговорност

От много време си мисля да почна да им се присмивам публично. Така и така се ровя в нормите, що да не споделя?! Разбира се Кодексът е първия източник, но… внезапно ми попадна чл. 11, ал. 3, т. 19 от Наредба Н-32. А тя гласи:

Въвеждане на номера на знака към съответната застрахователна полица, издаден от Гаранционния фонд по чл. 287, ал. 1 от Кодекса за застраховането.

Видно е, че любителите на статуквото толкова са се впили в зелената лепена, та чак почват да и създават бизнес само заради самата нея, но и на други сектори. Въпросната наредба регламентира дейността на пунктовете за технически прегледи. И видно от разпоредбата, те трябва да имат информационна система, която да осигурява (след като стане възможно разбира се), връзка в реално време за проверка на валидността на гражданската отговорност. Същата тая система ще се ползва и за въвеждане на номерата на стикерите по задължителната застраховка, с които преглежданите МПС-та идват на техно инспекция.

Какъв е смисъла на тая безсмислена работа?!

Ще припомня каква е целта на зелената лепенка.

Многопосочна!

  1. Да пречи на електронния бизнес. Това оправдава съществуването на двата големи брокера с лъскав офис на всяко кьоше.
  2. Да докарва няколко милиона годишно на който ги печата. Не от него обаче идва лобито. Той, така или иначе, печата почти всичко в тая държава.
  3. Да създава безсмислена работа на поне 100 000 човека- да дупчат дупки и на още няколко милиона – да си ги лепят и чегъртат после от стъклата.

Сега възниква въпроса, що им е тия от ГТП-тата да въвеждат номера на стикера?! Аргумента много прилича на оня филм с острова, в който един с години трябваше да въвежда едно число. Не знаеше защо, но му беше важно да го прави.

Има ли смисъл от едно въвеждане на номер на стикер?!

Няма. Въпросните лепенки се продават по номера на застрахователите. Като някой я използва за да регистрира полица (тя е толкова важна, че без номер на лепенка не може да се издаде застраховка), номерът се записва в информационната система на Гаранционния фонд и е достъпен за справки в реално време. Като се въведе пак същия номер от друг човек какво се постига?! Следят коя кола е ходила на технически преглед ли?! Глупости!

Вмененото задължение е факт само е единствено за да оправдава съществуването на лепенката.

Броко коментари