Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Какво ли е качеството на брокеража в БГ срещу работна заплата от 422лв на месец?

От прессъобщение на Българската асоциация на застрахователните брокери стана ясно, че разходът за човешки ресурс при част тях е 500лв на месец на служител. Като махнем от това число данъците и осигуровките излиза, че човеци се наемат за средна заплата от 422лв. Дет се вика- а-ха на минималната. Чудотворци! Важното е друго.

И се питам.

Що за квалификация се купува за 422лв работна заплата на месец?

Всъщност то за по- малко не може. Такива са правилата в БГ. И продължавам да се питам:

1. Вярно ли в тези брокери работят само лица, които не могат да предложат труда си за повече пари?

Щото трудовия пазар е конкурентен. А всеки яде. Трябва да се живее някакси. Пък и що човек да инвестира в образование и трупане на опит, ако няма да го инкасира после.

Да, да допускам, че може да работят на по- малко от 40 часа на седмица, ама аз фронт офис с намалено работно време не съм виждала. Не казвам, че няма. Даже обратното тия в мол-овете са от 08 до 22. Пък и не говоря за минимални осигурителни прагове, които никак не са колкото минималната заплата.

Чудя си се бих ли се доверила на мнение за характеристиките в поне два финансови продукта (обещания, обвити с доста клаузи, кадаиф от нормативни актове и специфични думи, дето не се учат в средното) на някого, който не може да изкара повече от минималната.

Вярно, че кодекса за застраховане изисква само средно образование за служител, ама тоя бизнес не е прост. Застраховането се учи в университет. Средно за това няма. Щото нищо, което си изкарва хляба с теория на вероятностите не е просто, като метенето на улиците.

2. Как застрахователите си представят, че лицата от горната точка им представят продуктите?!

Сигурно като в оня виц: „колкото могат“. Или пък не им пука, докато бизнеса някакси крета. Той ще продължи да си крета така, докато негово величество потребителя на застрахователна услуга не бъде ограмотен за удобствата да бъде застрахован. Точно в това е рационалността да има брокери въобще. Щото всеки полугламотен може да нацъка полица през потребителски интерфейс. Това обаче се нарича административна услуга, не брокераж. И не струва повече от левче два. И полицата е нищо повече от принтиран лист хартия, ако обещанието ще се окаже празно при щета.

Та да се върнем на човеците от т.1. С какво например могат да ме ограмотят за да си купя различна от задължителна полица, като самите те не могат да докарат повече от минималната?!

Нема начин!

Броко коментари