Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Промените в кодекса за застраховане

Много спекулации, много медиен шум, много експертни мнения и нетолкова съвпадаща с тях официална информация.

На 04.05.2011 Министерски съвет приема проект за изменение на кодекса за застраховане. Според медиите- забранява се разсроченото плащане, забраняват се стикерите и ред други, свързани със процедурата по сключване на задължителната гражданска отговорност. Според министерски съвет- интересът е само към лепенките по каско.

На 05.05.2011г. проектът е внесен в Народното събрания. В този му вид.

Предложението: Лепенките са забранени, стикерът не.

Под лепенка се разбира знак, белег или друга индикация, която да свързва колата с нейния застраховател. Абразивната маркировка не се брои за белег. Ако вече са ви номерирали частите на колата глоби за това не се предвиждат. Колкото и да прилича на лепенка, стикерът по гражданска отговорност за законодателя не е такава. Запазва се правото и да стои на предното стъкло до следващата промяна на кодекса.

Забраната

Лепенки не се допускат върху или на видимо място на МПС-то. За под капака никой нищо не казва. Глобите50лв за който кара кола със забранена лепенка. И над 30 000лв за застраховател, който изисква да му носите лепенката, заедно с полицата. Между другото текущо няма компания, която да налага колата ви да бъде микро брандирана по повод на сключено каско.

Факт е обаче, че по маркировката може частично да се определи кой застраховател носи риска. За медийната сензация- спиране на разсроченото плащане по гражданска отговорност, във внесеното предложение не става и дума.

Кое все пак дразни?

Приемането на нормативен акт или промени в него не става инкогнито. Приетият проект трябва да е публичен, за да могат заинтересованите лица да почетат и да изразят възражения, ако имат. На страницата на КФН приет проект за изменение на кодекса за застраховане няма. Според медиите са внесли нещо за обсъждане в Министерски съвет. Какво и дали въобще нямам представа. А все още съм заинтересовано лица. Кола имам. Лиценз за брокер също.

И докато суетнята за това как ще се плаща гражданската отговорност превзе медиите, Министерски съвет прие таксите на КФН да са с 50% по- високи.

Икономически рационално! Какво по- добро, при свиващ се пазар, спад на бизнеса и други екстри на кризата.

Броко коментари