Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Ще продаваме ли и имуществени застраховки?!

Колкото и да не искам да го кажа, няма да е до скоро. Закостенял пазар си имаме, кофти фронтиран бизнес, никакво желание да се мръдне от рамките на общите условия… Няма шанс всичко извън стандарта да се случи. А при имуществените застраховки стандарт няма! Особено като говорим за малък бизнес. Той оцелява само поради една причина- уникален е!

Решаваш да се застраховаш- приготви нерви

И примерчето, което ме мотивира да съм публично недоволна.

Онлайн магазин продава бижута. Средната стойност е ниска, защото не са изработени от благороден метал, но са лъскави и приемани с интерес от клиентите. Поради тази причина търговецът поддържа разнообразие и наличност. Предприел е необходимите мерси за да е спокоен. Купил е сейф, трайно закрепен към стената и пода, пуснал е СОТ. Готов за застраховане пита за оферта.

Логично е, поройният дъжд и наводнението да не са му приоритет при офис на четвърти, непоследен, етаж в София. Предубедена, защото бижутата са след първото изключение в общите условия на всички застрахователи, сондирам за пожар и кражба.

Като отчитам, че незастраховаеми рискове няма докато са в рамките на закона и единствения демотивиращ фактор може да бъде цената, проверявам застрахователите поред. Поне първите пет- шест в личната ми класация за имуществено застраховане.

Да искаш оферта за имуществена застраховка на инат

Нашите застрахователи не правят разлика между малък и голям бизнес. И двата са с обща процедура. Ако искаш оферта- попълваш предложение.

Излишно е да казвам, колко много въпроси има за пожарообезопасеността, наличието на взривни материали, етажност, възраст, конструкция на сградата и покрива, дати на последните ремонти на ВиК инсталации и покрив предприети мерки за сигурност и бази за определяне на застрахователната сума. Мини Марица Изток и моят онлайн магазин запитват за цена по един и същи начин. Няма нужда и да споменавам, че поне за една компания трябва да разпитам клиента за всичко това и, че предложенията за различните компании нямат нищо еднакво. А голяма част от застрахователите упорито държат на видят информацията точно в собствения си формат. Ще пропусна и подробностите за формата, който варира до кофти настроени екселски таблици при които целенето на отметката изисква оптическа прецизност.

Упорита съм- попълвам.

За който не си го представя достатъчно добре. Онлайн магазинът е един офис, софтуер и определена наличност от стоки. Няма фронт офис, няма плащания в брой, няма шоу рум, няма физически поток от клиенти. Влизат и излизат само служителите и куриера.

Има ли специални условия при общи такива?

Оказа се, че няма. В конкретният случай думата бижута даде отговора- изключение са, няма покритие. Лимитът е 20 000лв. сума която всеки застраховател може да си позволи да застрахова, без дори да помисли за презастраховател.

Бижутата на практика са стоки, от специален вид. Разликата с ботушите например е само в стойността на единица тегло и значителното удобство при кражба. Ако обаче, тази разлика е компенсирана с адекватни мерки за сигурност, отказът на формално основание не е първото нещо което очаквам да чуя. Или поне не от застраховател който иска да прави и имуществени застраховки. Проблемът е, че трябва да се помисли. И ако не го направи един съм склонна да приема, че не съм права, но отказ на първите 4 от 5 по премиен приход ме кара да се усъмня.

Искат ли нашите застрахователите да правят имуществени застраховки за малък бизнес?

Излиза, че не.

Загубила съм поне половин ден в попълване на предложения, разпитване на клиента, събиране на спецификации за сейфа, помещенията, особеностите на стоките, пращане на мейлове и за да получа разнообразието от

  • Просто НЕ, без обяснение ;
  • Не, щото сейфа не е каса и не тежи поне 200кг, както пише по общи условия;

Или

  • Да, ама но само за част от рисковете или с драстичен подлимит за събитие от мах 50% от избраната максимална наличност.

Е кой би искал куца застраховка?! По скоро що му е тя тогава?!

Аз съм повече ъндерайтър отколкото търговец. Не виждам какъвто и да е проблем това имущество да бъде застраховано. Или поне предложена каквато и да е оферта при специални условия.

В този случай клиента няма какво повече да направи за да обезпечи сигурността на имуществото си. СОТ и сейф е максимума, който може да си позволи за този тип бизнес. Както очакват застрахователните за да се наложи да помислят повечко дали наистина не може да се предложат покритие?! Това са български компании, които познават нашите условия и нашия стандарт за бизнес. Що се дърпат?! Да, у нас лесно всичко се краде. Но с колите нещата са по- зле… а проблем да "вземе" мазерати по каско никой няма.

Желание като има, има и специални условия… А до дотогава ще сме с нисък обхват по имуществено застраховане и големи благодарности към застрахователите от други държави на които тези полици изглеждат нормални.

Броко коментари