Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Упс! Гражданската отговорност стигна 138лв.

2012 сме. Не съм се объркала!

Имам си един профи приятел, който всеки пък ми повтаря, че „по- умните се адаптират към средата, а не се опитват да я променят”. Как да се съглася с това. Нали ако беше прав още нямаше да имаме цветна телевизия! И затова хронологично.

Какви изглежда, че са правилата?

Надзорът забрани предоставянето на отстъпки по гражданска отговорност през 2010г. Каквато е официално обявената тарифа, по нея трябва да се продава.

Пред 2011 напомни, че отстъпките все още са забранени за който го е позабравил.

През 2012 се появи проект на евродиректива, с която е неизбежно да се съобразим в бъдеще, в която се казва. Застрахователят не може да продава по цена без добавка за аквизиция. Просто защото този разход съществува! И все някой трябва да го плаща. В офиса стоят хора, издават полици и администрират сключването по същият начин, както и аз. (няма да издребнявам, че при мен този процес по простата икономическа логика свързана с икономиите от мащаба, излиза дори по евтин). А като добавим и разхода за куриер, щото на нашта гражданска и трябва и лепенка, аквизицията почва от 5лв нагоре!

Каква изглежда, че е практиката?

Абе кой му пука за правилата!? Е това е практиката! И по- лошото, тя стана хронична.

Миналата година, ОЗК кривна рязко с цената на гражданската отговорност точно около коледа и за няколко часа ги върнаха в правия път. То е лесно с новата система, да се провери кой на какви „официални” цени продава.

Тази година нещата са различни.

  • Онлайн цените продължават да бъдат и официални

Чудя се това що поне веднъж не направи впечатление. И за да не повтарям това което ще ни боцнат с директивата, ще илюстрирам с проста сметка. За да работи една страница трябват минимум двама. Един да я поддържа и още един да я администрира. Защото дивелопъра дупки по стикери не прави. И при мен е така. Същия разход. Що аз тогава не върви да продавам под цена със същото основание- на мен ми излиза по евтино от тези на физическа продажба!?

Защото такива са правилата! и те са еднакви за всички на тоя пазар.

  • Онлайн цените нямат нищо общо с официалните

За това дори и неаргументирано оправдание няма. Ама си работи, при това активно. Отстъпки се леят за такива рисково определящи за цената фактори като „няма да я караш много тая кола през годината нали?”, „баба ти руса ли е?”, „с кой крак стана тая сутрин” или каквато и да е друга отметка…

„Нещо ни стана със софта” също не ми се връзва. Аз как не си позволявам да се покажа евтино бъглива на брокото!? Щото глоби има и..

Защото такива са правилата! и те са еднакви за всички на тоя пазар.

  • Онлайн цените не са никак важни

Че то кой проверява за застраховки в интернет!? Хубавото пак в тая директива дето съм я линкнала горе, е че вкарва в регулация дори само показването на цена за застраховка, без значение дали продаваш през тая страница въобще. Така, че ако не доброволно, то евронасила ще се научим, че

Такива са правилата! и те са еднакви за всички на тоя пазар.

Факт е, че колкото по свободен е един пазар, толкова по добре за негово величество крайния клиент. Щото докато се трепем за внимание, бутаме цената надолу. И пренесено към гражданската отговорност, лошо да се продава евтино няма. Като имат пари акционерите и по 5лв да я пуснат на тия лимити, на кого му пука ако резервите са по сметка… А вече на какво могат да разчитат срещу този жест и фантазия нямам да предположа. При тоя лоялен потребител, дето обслужваме…

Броко коментари