Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

За застраховката на колата, като за бандерола на ракията

Е качиха стенограмата от първото четене. Големи дискусии са се завъртели около новата версия на кодекса. Ако от споделеното в пленарна зала махнем преписаното от мотивите, които са им дали, не остава никак много. Единствено Мартин Димитров се опитва да започне някаква дискусия по темата „Как едно правителство докато парадира, че ще прави електронно управление въвежда несъществуващи към този момент по света забрани за електронния бизнес“. Не им се говори много на депутатите по темата, но един гении се изцепва с:

Фундаментална и животрепртяща простота!

Плясвам дословно, защото не мога на преразкажа толкова добре цялата тая фундаментална и животрептяща простота. Източникът е тук

ЕМИЛ ДИМИТРОВ (ПФ): Благодаря, уважаема госпожо Председател.Дами и господа, колеги народни представители, гости! Трябва ли да има стикери? Фундаментален въпрос. Защо трябва да има бандероли, защо трябва да има стикери, защо трябва да слагаме на банкнотите, дали да са гарантирани или да може всеки да си ги прави вкъщи? Трябва да има стикери.Вторият въпрос: Колко струват и кой ги печати? Животрептящата тема. Нямате печатници, проблемът е голям. Приемете, че ги купуваме от чужбина. Купуваме. Никой няма да ни подари. Пак трябва да ги платим. Приемете, че никой не може да ги прави в България. Ами тогава отиваме в чужбина, купуваме ги. Трябва да струват, трябва да са по надлежния ред като фискални документи, да се получават, да се разпределят. Проблемът си съществува независимо откъде идват. Те отиват в съответното ведомство и от там се разпределят. Дали ще дойдат по пощата от чужбина, но ще се платят, дали ще дойдат от БНБ, но ще се платят, дали ще дойдат от друга печатница, защото БНБ се занимава да печата банкноти и да прави големи емисии и големи печалби – все едно.В момента се опитваме да разпределяме бизнес, който най-малко ни касае, най-малко ни интересува. Все пак този, който е заявил стикерите, където и да са, ги е заявил по вид, обем, цена и когато всичко това е изяснено, другото отпада.Все пак, ако се намери някой, който всичко друго е уредил, но трябва да печати стикери някъде или да купува от някъде, да го заяви ясно, а да не поставя въпроси трябва ли да има стикери в България, било на документи за самоличност, било на банкноти, било на бандероли, било като гаранция, че застраховката, която си платил, действително я има и е платена? Благодаря Ви.

Няма да разсъждавам около това, бил ли е в близост с акцизни стоки преди да заговори тоя човек, или дали е работа на законотворците да бранят бизнеса на някой конкретен, пред това да създават бизнес среда за повече. Както сами се опитват да се убедят- това не ги интересува! Въпросът е

Трябва ли и „бандерол“ на колата заради застраховката?

Всъщност да почна от това що лепят бандероли на шишетата с ракия? Фундаментално просто е! Понеже не ги различават, щото всички шишета с ракия са еднакви. Затова тия, за които е платен акциза, им слагат лепенка. И за да са сигурни, че парите от лепенката ще идат при правилния бюджетен разпоредител, му дават право сам да си ги продава, както и да ги печата така, че да не го имитират.

За разлика от шишетата за ракия, колите се разпознават по два сигурни белега

  • Рама- ЕГН-то дадено от производителя. Който и за не ревизори е ясно, че е по международен стандарт и
  • Регистрационен номер- даден от местната пътна полиция, за да разпознава по лесно рамите под нейна юрисдикция.

А след като застраховката се прави на колата щото е ЕС приемливо и икономически рационално, но след като по два критерия знаем коя е тя, остава въпроса как разпознаваме застрахованите коли?

Имаме си регистър, бе!

Я да каже колко инвестира Гаранционния фонд за да направи удостоверението достъпно, в реално време и уеб базирано. За добро беше! За да сме по близо до цивилизацията и да е по- лесно на пътна полиция и съда (щото и той гледа там) да разпознава застрахованите коли. И работи. Чак и награди за технология спечели.

Нека за момент обаче забравим всичко това и да се върнем на бандерола

С бандерола бюджета събира акцизи. Какво докарва от стикери?

Бандеролите са като банкнотите. Шарен лист хартия, който не би имал никаква стойност, ако някоя институция не крепи доверието в него. И в случая на данък лукс/вреда с тая лепенка се събират колкото се счита за приемливо. В бюджета, ама държавния.

Какъв е номиналът на един стикер?

Ами няма номинал. Има пазарна цена от 1,40лв. Колко събира от него бюджета 0,00лв. Каква е фрикцията, която създава на пазара? Поне още два пъти по толкова. За протоколи по раздаване и перфорации. Какво печелим всички ние потребители на застрахователна услуга от тая лепка? Абсолютно нищо.

Е, що ми пука?

Защото не намирам за нормално 3,5млн собственици на коли да биват задължавани със закон да крепят бизнеса на някого. И не само това, цял един пазар е натоварен с излишни разходи за да се оправдае използването на самообезсмислили се стерео лепенки.

Все пак не сме 2005г. Крайно време е за някакво развитие…

Броко коментари