Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Застраховаме къщите: Кое имущество застраховаме точно!?

Много интересно четиво са общите условия на малките полици за къщите. И понеже съм се набълбукала с текстове не мога да пазя в тайна добрите и нетолко показателните практики. Дадох си вота за това как е добре да се казва на ритейл коя точно къща застраховаме. Не мога да пропусна и съдържанието (да се чете движимото имущество).

Къде точно е лимитът на лимита?

Лимитът е една от опциите да се дефинира застрахователната сума по имуществени полици (по други- като професионалната ми брокерска отговорност- е единствената). За да е по лесно, вместо неизвестната „действителна или възстановителна” стойност страните по договора се споразумяват за едно число. До него е отговорността на застрахователя при щета върху това което е покрито с полицата.

При сключване на имуществена полица на първи риск оглед не се прави. Скъпо е. Опис, ако се изисква въобще е само над определени лимити при покритие на някоя кражба. Проблемът да докаже какво точно и с какво качество е имало в жилището е на застрахования. Лошото е че го осъзнава не когато трябва. Хубавото- на някой рискове, като наводнението, авариите, та дори и пожара е, че почни винаги си личи какво е имало там. Но.. въпросът е другаде. Като не изисква опис и не прави оглед, застрахователят няма и грам представа какво точно има на адреса на имота. При сключване разбира само, че от дата Х е отговорен за мах 33 000 например срещу тия 33лв. за всяко едно имущество на посочения адрес, което не е изрично определено с общите условия като незастраховаемо.

И като не знае какво поименно застрахова на компания и е все тая какво движение има в имуществото. Като няма база за сравнение при сключване, за каквото извадиш останка или документ при щета- покрито е. Това означава и, че всяко придобито имущество (втора употреба) автоматично се счита за застраховано по полицата, просто защото няма механизъм да се отсее от другото, което е било в къщата при сключване. Същото като годишния пробег и отстъпката по гражданска отговорност- показваш това, за което ти е ниска цената.

Добра практика: Застраховано с полицата е и новопридобитото имущество

Негово величество потребителя на застрахователна услуга общи условия не чете! Трудни са му за разбиране. Като си купува имуществена полица си мисли, че всичко му е покрито и разлика между това кое е налично при сключване на договора и новата плазма от вчера не прави. И като не му платят, защото така е по условията които не е погледнал, почва да прави кофти коментари по форуми, че от евтина полица нищо не може да се очаква.

От друга страна компанията със сключването на полицата се е „навила” за определен лимит. Без какъвто и да е коментар що за съдържание стои зад него. Дали имам нова маса или три стари със същата действителна стойност, е все тая. При щета повече от лимита няма да ми платят.

Премията се определя само на база лимит. Типа на движимото имущество е без никакво значение. Е тогава какво пречи едно изречение в повече. Покриваме и всяко новопридобито през срока на полицата имущество.

Плюс ефектите са видни:

  • Условията ще отговарят на потребността от продукта;
  • Ще са логични за незастархователи и
  • Ще се разбират лесно.
Броко коментари