Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Злополука на учащи- Не зла сполука! Благородство е.

Трябва да призная, че стават чудеса. Тъкмо се бях заканила да разваля договора с основание неспазване на доброволността на застраховането и т.н. от този ред и ми предложиха списък. За да съм по- точна завъртя се списък по време на родителската среща. Така и не успях да се впиша, щото не стигна до мен, но път това не ме лишава от правото да посмятам щото поне видях избраната оферта.

За който не знае застраховането е първия бизнес с който по цял свят лесно се перат пари, крият пари и каквото и да е друго за пари. Причината е простичка. Достатъчно сложен и вероятностен характер има. А това го прави трудно проследим… Това обаче е нормалната и красива част на бизнеса. Гадна е шмекерията. И уви аз само такова виждам у нас. Поне на дребно ниво.

В конкретният проблем, който ме човърка дори няма участие на застраховател, но без „колега” брокер не става.

Условието на задачата

Практика на застрахователят е всяка есен да подпомага търговския канал с готови оферти. Видях такава и за моя клас. 2,20лв за 1000лв с включено инфекциозно заболяване. Оптимално като комбинация от рискове така, че как точно се са спрели точно на тази оферта от многото други не ми е въпрос. По толкова и ми събират. В изтритата част от офертата за родители обаче има и отстъпки- до 30% в зависимост от обхвата на застрахованите ученици спрямо списъчния състав. Безспорно таргета е 100%, защото въпреки че не се вписах госпожата ми препита ден по- късно дали случайно не съм пропуснала.

Между другото има два мотива да го прави- не са лични, а спуснати.

  1. Застраховката вече е сключена и по незнайна причина добавят списъка (щото миналата година нямаше такъв);
  2. Препоръчително е да се съгласят всички родители.

Конкретната няма значение. Важното е, че резултата беше постигнат. Доброволното застраховане става само след съгласие. Та чак и заминат. В официалното изявление от страна на училището имаше и коментар за благородството от страна на застрахователя (да се чете представителя) да преведе по сметка на училището комисионната.

Сметката

В училището учат около 750 деца. Допускам тези на вглеждащи се брокери са не повече от едно. 2,2 не са голяма сума и никой родител не отказва за включи детето си по списъка. Цена на полицата 1650лв.

Застрахователят обаче допуска 30% намаление на тази цена. Значи сумата която очаква за полицата е с 495лв по малка. За вноската си отделния родител не получава документ. За него няма основание да бъде издаден от застрахователя. Полицата пък и не е достояние на родителя, защото няма мотив да бъде такава. Значи аз и да искам няма как да проверя на кое число е сключена.

Аз виждам нещата така.

  • Събрани пари за застраховка 1650лв.
  • Платена БРУТНА (с включена аквизиция) премия към застрахователя 1178лв. (1155+ 2% данък).
  • Загубени в трансфера 471лв.

Това явно е „комисионната” която представителя на застрахователя обещава да върне обратно на училището. Под формата на дарение, щото друго основание няма. Благородно нали?! Като друг плаща благодетел се става лесно.

Аз на това му викам измама, не комисионна, благородство или каквото и да е друго благо… но за два лева кой издребнява толкова?!

Броко коментари