Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Ако няма бланки на зелени карти, няма да предлагаме конкретния застраховател

Е, вече сте наясно с проблема.

Задължителното издаване за зелена карта създава неприятности

Няколко.

Част от застрахователите се оказва, че нямат достатъчно в наличност. Ще чакат да им допечатат. И докато за София този пролем е горе долу търпим, в останалата част на страната е драма. Официално един (от тези с изгодните цени) застраховател предлага да ги доиздаваме след 18.01. Не става. Неудобно е и ще ни излезе скъпо.

1. Защото рискуваме глоби

Няма пречка КФН да дойде да види какво правим. „Будни“ потребители има доста. А колегите сред тях това и чакат! Затова:

Ако нямаме бланки, няма да показваме конкретния застраховател.

Удоволствието да изглеждате добре в сравнение с останалите коства старанието, като поискаме бланки- да ни дадете. Поне няколко. Не ни е проблем да взимаме често и по малко. Важно ни е (в София) да има поне няколко неснижаем остатък за ден.

И преди да сте казали, че не ви пука точно за „онлайн полиците“. Ето ви и малко статистика. Поне 50% от потребителите ровят в нета за информация. На една продадена полица, поне 50 разбират къде им е най- евтината гражданска отговорност. А пък разликата до следващата оферта често е малка. Много по- ниска от това да се разходи юзъра до някой офис.

2. Никой пазаруващ „застраховки онлайн“ няма да иска да плати втора доставка, ексклузивно за картона, от любов към застрахователя.

Ние също.

Нищо лично. Такива са правилата.

Ако не ви харесват- да сте спорили през цялата 2015г, докато беше кодексът на обществено обсъждане.

В повечето случай сертификатът е безсмислен.

Безсмислието да се принтира сертификат, който в 99% от случаите не е нужен създава разходи в човеко час на издаващия полицата и чист кеш на ползвателите на застрахователни услуги. С малко думи на всички, без този, който ги печата. За който не разбира що делът на безсмислието е толкова висок, ще припомним:

  • Картонът на зелената карта не се изисква при движение във всички страни от Европейската икономическа общност, Сърбия, Андора и Швейцария.
  • Разширението на покритието за трети страни, членки на споразумението не е задължително, според третата моторна директива. Може да се въведе, ако така прецени местното законодателство.
  • Голямата част от МПС-тата дори не излизат зад граница.
  • Няма никакъв смисъл наличието на застраховка да се удостоверява задължително с две платени удостоверения едновременно. Себестойността на този разход е 3лв на вноска. 4 вноски- 12лв отгоре в цената. За нищо. Даже удостоверенията са и три, защото по новата дефиниция и полицата е удостоверение за наличие на застраховка.

И трите удостоверения при гражданската отговорност са ... само удостоверения. В Кодексът изрично е записано: До доказването на противното, наличието на запис в регистъра на Гаранционния фонд, означава валидна застраховка. А как се появява записът? С издаване на полица. Може ли да се скрие после от застраховател или брокер? Не. Това е положението. Който дава, ще продава.

Броко новини