Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Армеец: И тук цената за гражданска отговорност се поповдигна

Вярно е, че от в последно време никак не обръщахме внимание на новините. И през него цените за гражданска отговорност се промениха осезаемо. Средно едни поне 20лв е разликата при леките коли. И си се усещат. Застраховка за 2000 кубика за София за под 200лв вече почти не сe намира. Стара история, гледайте си я на калкулатора. Но пък при вълната от промени от преди месец остави две компании в страни. От вчера остана само една.

Армеец е с нови цени за гражданска отговорност

Най- драматичните разлики са при влекачите. Но и в това новина няма.

Всъщност знаете ли, че за 2016г. пазарът е поел покритието по гражданска отговорност за 38571 влекача. Мощните камиончета са изключително палави от застрахователна гледна точка и само за същата година са „произвели“ 8331 броя претенции. И ако отчетем и опашатостта на тази застраховка и правото да се предяви претенция в следващите до поне пет години, прогнозно (по данни на Комисия за финансов надзор, разбира се) исковете ще скочат с още 78%. Платени са 7755348лв от общо предявени 24307483лв. Това прави средна стойност на предявена претенция от 2918лв. Очакваната средна стойност на плащанията за пет годишен период е 6422лв на парче. В такъв контекст текущите минимални цени от под 3000лв изглеждат доста смели. Така, че превозвачи… стискайте палци коефициентите на развитие да се окажат мега оптимистични, защото дързостта на застрахователите няма да е безкрайна.

Все пак масовото превозно средство у нас е лекият автомобил. Ефектът от новата тарифата на Армеец идва от две промени. От една страна базовите числа са с до 15 лева по- високи за всички региони без София, от друга отстъпките са леко поограничени. Радостта да живееш на село и да застраховаш МПС вече не носи никаква преференция. Плащането на една вноска е с 5% по - немотивиращо. Пък и общият процент на намаленията е с нов по- нисък праг. Но пък Армеец кога ли са имали засилен интерес към гражданската отговорност?! Това е каско компания.

Няма особено значение кое накъде се е преместило! Имате си калкулатор да ви смята. Не забравяйте само, че скъпата застраховка е каското. Гражданската отговорност е важна дотолкова, доколкото носи отстъпки за каското. И разбира се, по задължителната полица ползвате покритие за вреди на пътуващите в колата (дори и да е виновна за ПТП-но) за всички без шофиращия. Така, че ако вече сте разбрали, че Армеец си плащат щетите много навреме, може и да преглътнете няколкото лева в плюс.

При застраховките се мисли в аванс! За да сте спокойни после.

Броко новини