Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Черно бялото ще е новото зелено и у нас. Дали?

Сега си представете нормалния застрахователен пазар, в който полица може да се купи онлайн без необходимост от доставка на хартия. Не, че не може и сега за доброволните застраховки, но тази бутикова опция още не е за масовия потребител. При задължителната застраховка „удостоверенията“ за това което се вижда публично в реално време в мрежата, задължават да се подкрепя бизнеса на куриерите или да се губи време за разходки до офис.

И докато опита за капитулация на стикера, през ЗДвП в началото на лятото, беше изначало обречен на провал, със зелената карта надеждите са повече. При това са краткосрочни.

Черно бялото е новото зелено! Вече.

През 2019 Генералната Асамблея на Съвета на бюрата е решила да даде правото на всяко национално бюро да издава зелената кара и в други цветове. По точно специално отпечатания, делящ се картон, да може да бъде заменен от черно бял четлив печат.

Презумпцията е ясна. Да стане застраховката по удобна за ползване и с по - малко разходи за придобиване. И най - вече възможна да покупка изцяло онлайн. И за трети страни.

И това решение нямаше да е от кой знае каква икономическа стойност, ако не беше разписаното през 2016г. задължение в Кодекса за застраховането, към всяка гражданска отговорност да е задължително издаването на зелена карта. Нищо, че не трябва за 36 от 47те страни членки на споразумението. До преди тогава застрахователите даваха опция зеления картон да е при поискване. Защото обичайният трафик за масовия БГ автомобил не е към различните от тези 36 държави членки на Многостранно споразумение, които приемат, че зелената карта няма нужда да се показва никъде, а от там и да се издава срещу такса. Картонът все още струва 1,60 на вноска.

Няма особено значение какви са мотивите тогава, сега въпросът опира само до желание на застрахователите. Форматът на зелената карта се определя от Националното Бюро. Да, ще си остане задължителна към всяка полица, но предаването и ще е лесно, а видът непретенциозен. Печат на място или от пдф при каквито и да е условия. Важното е да се чете, да се събира на листа и да няма друго на гръбчето. Може ли да иска друго, човек?!

То ще стане, но по натам.

И докато очакванията бяха това да се случи от 01.09.2022, реалностите го отложиха за след октомври. Решението да се случи, не реализацията.

Черно бялата зелена карта е факт в доста европейски страни. При все че са минали почти три години от предоставената възможност местното бюро да реши какво да прави.

Има ли рационални мотиви да не се приеме новия формат за зелена карта?

За крайния потребител – НЕ. Картонът е излишен за повечето страни за които е валиден. Изисква време да се придобие и струва пари.

За посредниците – зависи. Колкото по достъпна е продажбата на един продукт през различни от печелившите канали, толкова по силна е съпротивата на позиционираните в тях. Но пазарът ни е такъв. Още от 2016г.

За застрахователите – зависи. От това доколко пряк достъп до крайния клиент има отделната компания. Дигитално смелите нямат причина да са против. Независимите от някой канал за дистрибуция – също.

Хубавото на очакването е, че с решението или липсата на такова, ще стане ясно чия позиция тежи.

Броко новини