Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Да поразгледаме офертите за евтина гражданска отговорност за 2014г.?

Толкова много промо оферти ви наляхме в последните седмици, че е крайно време да ви покажем и как ги разбираме ние. Дори и при гражданската отговорност има значение при какви „настройки” купувате полицата, ако искате тя да остане толкова изгодна до края на срока, колкото допускате и при сключване.

Защото не всичко е видно в една ниска цена за гражданска отговорност.

Пък и ни стана традиция. Както в оная песен- всяка година по същото време. Общите ни правила до сега са валидни.

Как се избира гражданска отговорност (версия 2013г.)

Как се избира гражданска отговорност (версия 2012г.)

Ние имаме следния алгоритъм за избор с нюанс за 2014г. (Бърз стрес тест за вашия брокер)

1. Гражданската отговорност от каско застрахователя

Ако правите каско- твърде вероятно е по- добре и гражданската отговорност да е при същия застраховател.

Двете полици при повечето дават право на кръстосани отстъпки и крайната обща цена е вероятно да излезе най- ниска (особено ако е по- скъпа колата), ако застрахователят е един. Дори и да не правите двете полици едновременно искайте от брокера съпоставка и коментар. Така или иначе независимо кога през годината, ще очаквате разхода ви за авто застраховки да остане минимален. Няма компания при която това съображение да не е валидно. При всички гражданската носи между 5% и 15% намаление за каско. При Армеец, ДЗИ, ОЗК и Дженерали каското сваля цената и на задължителната полица.

При част от компаниите каското е с покритие само за територията на страната. Разширението за чужбина се доплаща. Възможно е обаче да го получите и като подарък ако към полицата е добавена и гражданска отговорност със зелена карта. Ако Булинс или Лев инс са вашият каско избор, не пропускайте това съображение.

2. Отстъпка за България

Вече трябва да сте го запомнили, защото го повтаряме при всяка възможност.

Отстъпката за България не прави гражданската отговорност валидна само за страната.

Териториалният обхват си остава същия, както го е определил Кодексът за застраховане. Като ползвате тази преференция обаче, поемате ангажимент- да възстановите разликата до справедливата премия по тарифа преди първото пътуване зад граница. Последствията ако не го на правите не са драматични при повечето компании, но пък може има и крайности като „наказателна премия”. Спестяването на доплащането може да ви излезе и 2000лв.! Не пренебрегвайте тази подробност. Може да коства сериозни неприятности в последствие.

Ако има вероятност да мръднете зад граница за кратко, бихме препоръчали да се вгледате в офертата на Булстрад. Гражданската отговорност при този застраховател не предвижда ползването на отстъпка за България. Цената е една за всички задължителни страни.

3. Зелена карта

Извън задължителните страни две наши съседки са членки на споразумението Зелена карта. Нито един застраховател не предлага зелената карта като самостоятелна полица. Покритие по гражданска отговорност за трети страни (тези извън задължителните) се предлага само като разширение на вече сключената полица.

Ако ще "ваканцувате" в Турция или Македония, или където и да е другаде от МЗСК ще ви трябва сертификат. При повечето компании е безплатен, но издаването му е поставено под условие да доплатите отстъпката (ако сте ползвали такава) за България. При други (Булстрад и ОЗК) разширението на покритието се доплаща.

Ако ще се наложи да търсите сертификат за кратък срок обаче можете да ползвате безплатен. Краткосрочни такива се предлагат от Булинс, Булстрад и Виктория. Срещу малко доплащане, за срокове до месец може да вземете зелена карта и от Армеец и ДЗИ.

Дали вашият застраховател предлага безплатен сертификат можете да проверите от бутон ? на нашата оферта. А ако вече сте наш клиент по всяко време от валидността на полицата можете да проверите цената да доплащането за издаване на сертификат на вашия персонален профил и разбира се да ни поръчате да ви го изпратим (безплатно до избран адрес, също като полицата.)

И това не е всичко около зелената карта. Олимпик са изключение от това което сте свикнали да получавате. При този застраховател покритието не може да бъде разширено за всички трети страни. Извън задължителните страни, гражданската отговорност може да бъде разширена със сертификат само за Турция. Ако ваканционната ви дестинация е друга, спрете се на друга компания. Нямате втора опция за друга страна (Македония, Русия и т.н. например) освен втора гражданска за поне още толкова пари...

4. Разсрочено плащане

Плащането на вноски оскъпява полицата. Освен това, цената на парче ви ограничава при част от компаниите от възможността да искате разширение на покритието за трети страни или пък правото да получите краткосрочна зелена карта подарък.

Булинс, Булстрад, ОЗК, Уника и ХДИ очакват доплащане на непогасените вноски за издаване на сертификат до края на валидността на полицата.

При Булинс и Булстрад губите и правото на безплатни сертификати.

Разглеждайте внимателно предложенията поне на първите пет компании в нашата оферта. Пазарът и конкурентен и цените са близки. Левче два са без особено значение, ако полицата носи повече ексри според вашите очаквания.

И последно

По- раничко винаги е по- добре.

При всички компании може да се подновява с до месец по- рано. При част от застрахователите този срок е дори два месеца. (На ухо: Ограничението на Гаранционния фонд е 3 месеца!!! Допустим срок е и при някой компании). Пък и до края на месеца толкова промоции се въртят… По евтино няма да стане. Ние не очакваме да има и драми с цената нагоре до края на годината. Но пък знае ли човек… надзорът може да се сети за заповедите си от началото на годината…

И накрая: цените.

Броко новини