Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Дженерали: Зелена карта само при валидна полица по гражданска отговорност

Новата седмица почва не само с две оферти за по- евтина гражданска отговорност, но и с промяна в условията за зелена карта. Вече знаете от нашата секция за въпроси, свързани с издаването и валидността на сертификата, че преобладаваща част от компаниите не предлагат самостоятелно покритие на гражданска отговорност за трети страни, ако нямате валидна ГО полица.

Дженерали бяха единственото изключение от пазарния шаблон. До днес.

Има ли въобще застраховка зелена карта?

Застраховка зелена карта е по- скоро история, отколкото валидна оферта от доста години насам.

До промяната на кодексът за застраховане през 2007г. всички застрахователи предлагаха самостоятелно покритие с избираем срок на валидност за групи страни членки на МСЗК.

Изменението на нормата обаче наложи срещу платената премия компаниите да гарантират покритие за всички страни членки на Европейската икономическа общност. Това на практика обезсмисли предлагането на зелената карта, като самостоятелна застраховка за евро общността. Тя, в познатия за потребителите вид, остана приложима само за държави извън евро общността.

Сертификатът сам по себе си не е застраховка, а стандартизирано удостоверение за наличие на ангажимент от страна на застраховател за покритие на отговорността на собственика или ползвател на ПМС към трети лица, за всяка незадраскана в него страна. Издаването на зеления картон, независимо от причината, обаче обвързва компанията издател с ангажимент за плащане при събитие. Независимо от това дали има полици или не, предоставянето на зелена карта извън България е гаранция за плащате от страна на застрахователя, вписан в нея.

? Какво представлява зелената карта и за какво служи?

Контролът върху правомерното използване на издаден сертификат е труден. В много случай срещу ниска премия за 15 дневно покритие (50-70лв) по самостоятелна зелена карта, български автомобилисти управляват МПС-тата си в Европа без валидна гражданска отговорност. Това създава редица проблеми при ликвидация на евентуална щета.

Поради тази причина застрахователите след 2007г. постепенно изоставиха предлагането на зелената карта (покритие на гражданска отговорност за трети страни), като самостоятелна полица. По настоящем почни всички компании допускат разширение на покритието за трети страни, членки на споразумението зелена карта, само при наличие на валидна полица по гражданска отговорност.

През средата на 2011г. Интерамерикан бяха предпоследната компания, която изостави предлагането на самостоятелна зелена карта. От днес това е факт за всички български застрахователи.

Зелена карта само при валидна гражданска отговорност

Последната компания която спира офертата за покритие по гражданска за трети страни, без изискване за нейна ГО полица е Дженерали. От 28.01.2013 и този застраховател въвежда станалото стандарт за пазара ограничение.

Какво означава това за клиента?

Задължението да се поддържа валидна полица по гражданска отговорност не го коментираме. Знаете го- неизбежно е. Особено след като и Пътна полици след март въведе модерните мерки на проверка на това задължение.

Ако решите, че ви трябва сертификат, единствената опция такъв да бъде издаден е вашият текущ застраховател по гражданска отговорност.

? От къде да си купя зелена карта?

Затова Ви препоръчваме:

? Като избирате компания за подновяване на задължителната застраховка, задължително съобразете колко ще трябва да доплащане ако се наложи да мръднете зад граница. Разликата от левче два при сключване може да излезе скъпо след това.

? Част от компаниите предлагат бонуси, свързани с безплатно разширение на покритието за трети страни. Това са безплатни зелени карти една или повече за кратки периоди, които можете да ползвате през срока на валидност на вашата гражданска отговорност. При други има опция за платено краткосрочно разширение на покритието.

? Краткосрочна зелена карта

Нашата оферта съдържа пълната актуална информация за предоставяните преференции от компаниите, свързани със зелената карта. Има ли панделки- има и безплатни зелени карти.

Подновявайте задължително, но избирайте прозорливо!?

Броко новини