Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

ДЗИ: Комфорт за дома или бизнеса- по- удобни и електронни застраховки на имущество

ДЗИ определено правят впечатление! Химизираните бланки изчезнаха изцяло за каското и при застраховката на медицински разноски при пътуване в чужбина. Вече имате същото приятно чувство да четете само печатен текст и при полицата за рискове на домашно и бизнес имущество.

Имуществената застраховка стана електронна

На почти крачка сме от продажбата на изцяло безналични полици (на 100% електронни полици), въпреки ретро промените, предвиждани с новата версия на кодекс за застраховане. За сега имате първата стъпка- електронно издаване на договора. Но и това не е малка крачка напред, ако сравним практиката до преди година. Между другото тенденцията е устойчива. За домашно имущество на първи риск (на лимит) вече имате електронно издавани полици при почти всички застрахователи.

Да припомним!

Преди няколко месеца управляващите, с не толкова изчерпателна поправка в промяна в Закона за бедствията и няколко усукващи препратки към Правилника за дейността на междуведомствената за подпомагане при бедствия и аварии, решиха застраховането на имущество да остане доброволно. Свободата която имате обаче означава и задължение сами да се грижите за имотите си. Справедливо е и силно се надяваме да стане така. Бюджетните помощи да се ограничат само до лицата, които нямат финансовата възможност да си купят застраховка.

Преди да се сложите в тази група, проверете колко струва една застраховка на домашно имущество. Срещу 30- тина лева на година имате добри покрития на приемлив лимит. И тъй като правилата кой и как ще има право на подпомагане още не са разписани, е добре да знаете:

  • Застрахователят със сигурност плаща, защото е длъжен по договор и неизпълнението ще му коства сериозни глоби. Бюджетът го увърта през няколко комисии, още толкова процедури и етапи на съгласуване. Няма и нормативно задължение да ви се помага с публични средства.
  • Застрахователят плаща до 15 дни след предоставянето на документите за собствеността на имота и събитието. В най- добрия случай за помощ от бюджета ще чакате месеци.
  • Застрахователят плаща за всичко пострадало, което сте застраховали и до лимита в който сте застраховали. Бюджетът, ако въобще- за каквото прецени, претеглено през данъчната оценка на жилището.

Но да се върнем на ДЗИ. Преди година и повече най- старият ни застраховател оптимизира покритието си по „Пожар и други опасности“ в два нови продукта: Комфорт на дома и Комфорт за бизнеса.

Покритите рискове са си същите (можете да избирате между всичко застраховаемо по имуществена полица), но са удобно пакетирани в клаузи. Разбира се и цената се промени към по- конкурентна.

От средата на септември имате нови условия и по двете имуществени застраховки (за дома и за бизнеса). Горната граница на допустимите отстъпки е вече по- висока. Имате опция за покритие на отговорност към трети лица и за имущества с търговско и друго бизнес предназначение и клауза злополука.

Защо ДЗИ за имуществено застраховане?

Както неведнъж сме си коментирали, ако ДЗИ се впечатли от някое природно бедствие, значи ситуацията е станала библейска. До сега този застраховател нито веднъж не е въвеждал каквото и да е ограничение за приемане на нов бизнес само защото в определени части на страната вали повечко.

Продуктът за дома и бизнеса на ДЗИ има всички застраховаеми по имуществено рискове. Избирате каквото ви трябва. Полицата става и за банка. Две особености обаче ще подчертаем. Като те са по- впечатлителни ако ще застраховате търговски и други обекти, защото предложенията на пазара за тях са най- много ... едно.

Покритието може да се уговори и на лимит

ДЗИ имат още един продукт за домашно имущество на лимит- „За дома“. Скъпичка е спрямо другите предложение на пазара. Вече и комфортната версия можете на сключите на лимит. Удобно е, ако имате колебания доколко вярно число избирате на застрахователна сума. Много често банката очаква да види в полицата, която правите като обезпечение за кредита, някакво по- ниско число (горе долу колкото остава да изпратите от заема). Ако базата на покритие не е на първи риск, сте изложени пред опасността да сте подзастраховани. На банката и е все тая, защото тя от частични щети (такива, които могат да направят жилището ви съществуващо, но необитаемо) не се интересува. А точно те са по честите.

Ако полицата ви трябва за покритие на търговски обект, на лимит имате само едно друго предложение- Булстрад. При тях обаче стоките не могат да бъдат застраховане на първи риск.

Например

Имате магазин под наем. Направили сте ремонт за около 10 000 и сте го напълнили с алкохол и цигари (за да е по- скъпо) за около 100 000лв. Където и да е другаде покритието с включена кражба ще ви струва над 600- 700лв., да не кажем и повече.

Комфорт за бизнеса е доста гъвкава застраховка. И ако поразмислите можете сами да си оптимизиране цената. Пожарът и други бедствия са сравнително евтини за покритие. Тези рискове имат потенциал да съсипят всичко в магазина (все пак за толкова стоки не ми трябва кой знае какво помещение). Не пречи да вземете покритие за пълната стойност. Кражбата обаче е скъпа. Изключително малко вероятно е всичките 100 000 максимална месечна наличност да бъдат изнесени. При статичен продукт, нямате друга алтернатива, освен да ги покриете непълно. С новата версия на голямата имуществената полица на ДЗИ, обаче сте свободни да вземете лимит. Да речем 30% от стойността. Така или иначе изключително малко вероятно е крадците да изнесат всичко, нали?!

И второто хубаво

Застраховаеми са и само подобренията по сградата

Нали казахме, че в примерния магазин сте под наем? Инвестицията ви в недвижимост е само в ремонта на помещенията. Не пречи да застраховате всичко, но личният ви интерес е не повече от разхода ви за подобрения. Ако това е, което търсите нямате много алтернативи Булстрад и ДЗИ.

Мислете на време! Не е скъпо. Пък и домът или офиса/магазина са далеч по- скъпи инвестиции от колата.

Броко новини