Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Ехото от указанията на надзора: Какво се промени около зелената карта и гражданската отговорност?

И като заваляха тарифи от петък… бързаме за обобщим преди да е пристигнала втората серия.

Запознатите вече знаят, че миналата сряда КФН:

  • Забрани ползването на отстъпка срещу декларация, че превозното средство няма да напуска територията на страната.
  • Указа, че застрахователните не могат да отказват издаване на сертификат за задължителния, според Кодекса за застраховане, териториален обхват;
  • Ограничи възможностите на застрахователите за събират такси за издаване на зелена карта
  • Задължи компаниите коректно да формулират тарифите си.

Какво се промени до сега по гражданска отговорност в резултат на указанията на надзора?

Алианц

Алианц винаги са особени. Без да изменят на стила си въведоха изискване за собственоръчно попълване на въпросник от страна на клиента. Сещате се, че това прави абсурдно продаването на тяхната гражданска отговорност през интернет. Нали не допускате, че куриера ще ви чака да четете и пишете данните на МПС като марка, модел, регистрационен номер и т.н. и да се ориентирате в кои държави от списъка колата ви е била управлявана през предходната година, като ви донесе полицата. Да не говорим за безсмислието да изискваме от вас да го правите повторно след като вече сте ни го пратили с поръчката.

Затова препоръчваме! Не избирайте тази компания при нас- ще ви откажем полицата, ако не ни дойдете на крака. При настоящите условия поддържаме числата само с информативна цел. Харесате ли го- търсете си офис.

Цените остават без промяна. За да хванете евтиното, при движение из задължителните страни, откажете сертификата при сключване. Поискайте го след това. Взимате го безплатно и без доплащане.

Армеец

Същата стратегия работи и при Армеец. Няма да продължи дълго тук обаче, защото до 30.04.2014 е валидността на промоционалното им предложение. Най- късно до тогава очакваме направо нова тарифа.

Неофициално като, че ли отпадна и таксата от 5лв за всеки издаден сертификат след първия. Ще сме сигурни като дойде новата таблица.

Булинс

Имаме нова тарифа. Разликите със старата са само в имената на колоните. Ниската цена е вече за задължителните страни. Доплаща се за разширение на покритието за трети държави членки на споразумението зелена карта. Сертификатът в двата случая е безплатен.

В унисон с указанията, отпаднаха и краткосрочните зелени карти.

Евроинс

И при Евроинс тарифата е нова. Разлики обаче има. На пръв поглед са в плюс, но след като анализираме числата ще коментираме. Между временно можете са си ги сравнявате онлайн- качени са.

Отпадна отстъпката за България. Разликата нагоре се компенсира от по- малкото доплащане за разширението за трети страни. Интересно решение ще видите за регистрации Е, ВР, ВН и М. Цената, независимо от териториалния обхват е с твърдите 80лв отгоре.

Лев Инс

Промени няма! Част от причината вече я знаете. При последните промени този застраховател се отказа от отстъпката за България. Доплаща се само за разширение на покритието.

За наша изненада административната такса за издаване на сертификат от 1,63лв остава. Както посочва в писмото си застрахователя- „това не е премия“.

ОЗК

И тук сме с нова ценова таблица. Отстъпката за България отдавна я няма, но пък и още няколко екстри вече не са налице. Отпадна едномесечната зелена карта- опцията за краткосрочно разширение на покритието, включително и за трети страни. Цената за незадраскана зелена карта до днес беше обратно пропорционална на оставащият срок от валидността на полицата. Вече независимо от това кога след началото на договора, решите да искате пълнен обхват за територията, ще доплащате еднаква сума- каквато сте уговорили при сключване.

Между другото, нашите клиенти могат по всяко време да си проверяват цената за разширение на покритието. Вижда се на екрана на полицата.

Олимпик

Нова тарифа. Една промяна- зелените карти подарък са вече история. Ако ще разширявате (най- много за Турция и Македония, щото при Олимпик за повече не може)- доплащате. Лека блага вест имаме за регистрациите около Дунава. 1000-дата лв. за зелена карта също ги забравяме. Доплащането е както при всички останали региони.

ХДИ

Отличниците по тарифа направиха малкото за да стане идеална. Вече ги похвалихме, че и преди указанията условията на ХДИ бяха най- близо до новите правила. Отпаднаха 2-та лева административна такса за всеки сертификат след първия.

И ако мислите, че сме свършили с промените, се заблуждавате. Остават Булстрад, Виктория, ДаллБогг, ДЗИ, Дженерали (имат ново лого, метнете му едно око на офертата) и Уника.

А сега разгледайте подробно цените защото само при нас ги има евтините зелени карти.

Броко новини