Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Гаранционният фонд пак подсеща НЕсключилите гражданска отговорност

Получихте ли писъмце от Гаранционния фон с подсещане да подновите гражданската си отговорност?! Направете го! Правилата са еднакви за всички и са задължителни за спазване!

Обобщаваме това което вече знаете от информационната и въпросителна секция на нашата страница.

Кога сте длъжни да поддържате валидна полица по гражданска отговорност

Винаги, докато колата е с активна регистрация в Пътна полиция. Разбирайте го буквално! Задължението за сключване на гражданска отговорност произтича от регистрацията на колата, а не от начина по който се ползва. Връзката е проста: Има регистрация- трябва гражданска отговорност. Нито една друго подробност няма значение и не отменя задължението за сключване на полица!

Това означава:

  • Ако колата не се кара (седи в гараж, на село или пред блока)- длъжни сте да имате полица!

Не използването на МПС-то не променя регистрационния му статус. Единственият начин да се отървете от гражданската отговорност е временно да спрете колата от движение по установения ред.

  • Ако колата е бракувана/продадена и не сте уведомили Пътна полиция

КАТ не знаят, че това МПС вече не съществува. При тях то фигурира като валидно регистрирано. Длъжни сте да имате гражданска отговорност. Извън проблема с полицата, ви чакат и глоби и ви се трупат данъци за плащане в общината.

  • Ако колата е предоставена за ползване на друго лице- Длъжни сте да имате полица!

Пътна полиция познава единствено собственика. Не може да адресира глобите към друг. Ако ползвателят не се е регистрирал (защото за това глоби няма) задължението за сключване на гражданска отговорност е само и единствено на собственика. Последствия за ползвателя има само ако го спрат или снимат на пътя.

Какво да очаквате след писмото на Гаранционния фонд?

Ами… ако трябва да сме напълно честни- като, че ли… нищо. По две причини.

Гаранционният фонд няма право да налага санкции. Отговорността за контрола на сключване на гражданска отговорност е на Пътна полиция. Гаранционният фонд само ви информира и подсеща (ако брокера ви го пропуска).

Пътна полиция има основание да ви глоби, ако превозното средство е на пътя. Може да стане при физическа проверка или чрез средства за видео наблюдение. Скъпо е! В този случай глобата се плаща от този който кара колата, а ако той не може да бъде установен- от собственика.

Ако обаче колата не се кара, Пътна полиция може да я спре от движение (чл. 171, ал. 2, т. в от Закона за движение по пътищата). За да върнете МПС-то обратно на пътя ще ви трябва освен нова гражданска отговорност и търпение по опашки за възстановяване на правата си по надеждни ред.

Факт е, че до сега това не се е случвало. Но пък нищо не пречи да стане нали?! Една заповед на регионалната служба и всеки неизряден влиза в приключение. Държавата има инструменти и винаги може да ви принуди да спазвате правилата. Ние го правим. Излишно е да се рискува. Особено при тези ниски цена за гражданска отговорност, които имаме сега…?

Броко новини