Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Дженерали: Няма вече „Бизнес“ и „Фамилия“. Всичко е „Каско на МПС“.

И да видите сега, че като празнуваме и работим, ще ви набълбукаме с новини. Предимно за каско и малко за гражданска отговорност, че вече влизаме в сезона на активни приказки.

Новият кодекс много се харесва на комисиите в парламента. Лети към пленарна зала с голямо одобрение и никак не е лошо, човек да почне да икономисва от сега от това което ще влезе в сила от догодина.

Новото за каско от днес е от Днежерали. Нови общи условия, нови тарифи, нови правила, ново име. Заслужава си да се разгледа изоснови.

Новото „Каско на МПС“

Е, няма много диференциация в този бранд, но… в условията са предвидили интересни работи.

Покритието в рискове

Пак имате избор между 4 клаузи. Имената са нови, пакетираните рискове в тях- също. Земетресението продължава да е застраховаемо. За който не помни Дженерали е единствения застраховател, който покрива този риск по каско. Клаузите са:

  • Минимално каско- покрива пожар, експлозия, природни бедствия и аварии на инсталации (ама извън колата, ВиК например).
  • Частично каско- горното, с добавка от ПТП, щети по време на паркиране или престой и внезапно отваряне на капак или врата (последното при невнимание на шофьора или пътник, не се брои);
  • Разширено каско- прибавя злоумишлени действие към частичната версия.
  • Пълно каско- всичко до тук плюс кражба и грабеж.

Една особеност има при покритието на пожар в минималната и частична клауза. Не сте покрити ако е в резултат на умишлен палеж или експлозия или е възникнал по време на движение, включване или работа на двигателя.

Покритието по която и да е клауза е валидно само при издаден регистрационен номер. Важно е за коли, на които полицата се прави преди първата среща с Пътна полиция.

Покритието в изисквания

Огледът е задължителен, включително и на всички декларирани заключващи устройства. Спестяват ви го при подновяване без щети или такива за които застрахователят вече е разбрал, че сте отстранили. Екстра е това. Имате я само при ДЗИ.

Няма предварително разписани защитни устройства, които да са задължителни. Според марката и модела, и предписанието на застрахователя (за рисковите марки предимно) ще ви трябва от аларма или имобилайзер, до допълнителен имобилайзер и GPS тракер. Поставянето им и самото допълнително устройство са за ваша сметка.

Покритието в територия

Каското на Дженерали е валидно за територията на Европа и азиатската част на Турция.

Можете да имате и друго, но се уговаря при специални условия. И разбира се кражбата и грабежа са ви изключени за Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Азербайджан, Албания, Косово, Босна и Херцеговина.

Ликвидацията

Общи правила и особености

Официалният сервиз при каското на Дженерали, без допълнителни условия е до третата година на колата (определя се към датата на сключвате). Има опция да се запази и до петата без доплащане, но само ако премията по полицата е над 850лв (без данъка).

Довереният сервиз е до 10-тата година и при минимална премия от 450лв. Особеното тук е, че и ако разхода ви за застраховката продължава да е над тази граница пак имате право на безкасова ликвидация при майстор с договор със застрахователя и след 10- тия рожден ден на колата. В този случай обаче, ще ви подменят частите с такива втора употреба или неоригинални.

Минималната премия по каско полица при Дженерали е на най- ниското ниво на пазара- 200лв. Има опция да падне и под нея, ако сте натрупали бонуси от липса на щети или правите минимално каско.

Конкретни условия, на които бихме обърнали внимание

Няма асистанс нито за българи, нито за чужбина. За чужбина покритието не ви е ограничено до провизорен ремонт. Чрез кореспондента на застрахователя на територията на страната на събитието, можете да получите съдействие и на място. Ако щетата е стойност над 1500 евро има самоучастие от 10%.

Ако ще си асистирате сами, транспорта до България е за ваша сметка. Превозите у нас са с лимит за репатрака от 300лв.

Гумите са покрити, при определени проценти на овехтяване.

Щетите от дупки на пътя, ако са без документ са лимитирани до 1000лв. А тези по декларация, но от други събития- до 15% от застрахователната сума, но не повече от 4000лв.

За коли над 10г. при механично въздействие на трети лица (да надерат колата например) на над 5 детайла, обезщетението е на 50% от оценката.

Тоталките са с фиксирано обезщетение от 70% от действителната стойност на колата към датата на събитието. Ако откажете да дерегистрирате колата- делът пада на 60%. Ако пък липсва талон- наполовина. Преди да сте казали, че това не е ок, помислете. При почти всички компании талона или дерегистрацията са условие за получаване на обезщетението въобще!

Премия, самоучастие, отстъпки и подновяване

Дженерали май обичат целите числа. Не трябва да имате стотинки в базовата премия. Преди данък, всичко се закръглява до левче (Това не сме го тествали още. Вярваме на написаното).

Отстъпките

Горната граница е височка и ако има основания, премията може да падне и наполовина. Като не броим намалението за самоучастие и бонус.

Традиционно гражданската отговорност ви прави разлика от 5%. Има обаче и промоционална опция за още 10% по преценка (ако служителят или брокерът ви виждат като по- ниско рисков клиент).

Намаленията за подновяване без щети са по скала и безаварийната лоялност стига но 15%. Логично очаквайте и завишения, ако сте занимавали застрахователя си с щети през предходната година.

Самоучастието

Интересно е самоучастието! По желание е. Не пренебрегвайте тази опция, ако Дженерали са вашия каско застраховател. Защото 1% самоучастие дава право на 25% намаление на стандартната тарифа.

1% не е никак много да остава за ваша сметка срещу четвърт допълнителна редукция на цената. Е, може да помислите и за 2%. Срещу тях минусът е 35%.

Ако ви трябва цена- първо питайте. Важното да се знае в аванс, е че може да падне до наполовина.

Подновяване

Освен бонуса имате още една екстра, ако предходната година е била без претенции. Запазвате тарифното число, независимо от това, че поради времето колата ви е минала в по- скъпа тарифна група.

Разни други от значение

Можете да се дозастраховате (след щета) до два пъти през срока на полицата, но не и ако остава по- малко от месец до края на застраховката.

Ако купувате кола с каско в Дженерали, правата по договора могат да бъдат прехвърлени към новия собственик. Може да ви изискват доплащане, ако сте с по- висок рисков профил. Ако спазите срока от 7 дни обаче няма оглед.

В обобщение, защото нямаме собствена статистика за ликвидацията по каско в Дженерали.

Каското е договор. С условия. Прозрачно разписан ли е- можете да сте спокойни. Четете преди да изберете. Ако още не сте се спрели на застраховател за подновяване, проверете и Дженерали. И ако цената и правилата ви впечатлят- да не ви пука от липсата на нечий наблюдение. Винаги са субективни.

Броко новини