Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Групама: За каското

Вече трябва да е станало ясно, че 100лв. разлика в цената не накланят избора към определен застраховател по каско. Защото не покрива дори и боята на един детайл. Нашите потребители на застрахователна услуга гледат проспективно и знаят, че застраховката връща точно толкова колкото се вземе при сключване, и в детайли – защото особеностите с малки букви дават комфорта по време на полицата.

"Комфорт" или "Престиж" от Групама?

Групама има два продукта по каско.

Каско Комфорт

"Комфорт" е с покритие на лимит и се сключва заедно с гражданската отговорност. Може и самостоятелно, но не през брокери. Покритието е за пожар, природни бедствия, кражба, щети по стъкла /злоумишлени действия, падаши предмети и т.н./, грабеж и 1 /едно/ ПТП. Лимитът се избира между три опции /от 3000 до 8000лв/. Няма значение каква е действителната стойност на колата. Ангажиментът на застрахователя е до колкото сте си избрали за сума, но не повече от колкото струва колата.

Не лошо решение е този продукт, за малко пари, при приемлива група рискове. По добре с това каско, отколкото с никакво. Все пак сезонът на градушките тепърва започва.

Каско Престиж

"Престиж" е пълното каско във вида в който го познавате от другите застрахователи. Покритието е за пожар, природни бедствия, злоумишлени действия, кражба, грабеж, ПТП.

Какво гледаме при каско „Престиж“?

Дистанционен първоначален оглед

Огледът при ново каско е задължителен при всеки застраховател. Малко са опциите за такъв извън пункт на компанията. При Групама може през приложение. Значи повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

  • Ясно е, че пести време за отиване и връщане,
  • Но не е задължително колата да е в България. Има ли интернет – работи. Като добавим и, че по това каско застраховаеми са и коли с чуждестранна регистрация. Ако искате да си докарате новото МПС някъде от Европа с БГ каско – няма друго опция. Няма да има покритие само за кражба и грабеж, но ПТП, злоумишлени действия и останалите рискове са в сила.

Официален сервиз до 10-тата година

Ако познавате пазара на каско е ясно, че това предложение няма алтернатива. При стандартни условия официалният сервиз е до четвъртата година, с изключение на Евроинс /там са 3/. След това до 8-мата е само опция срещу доплащане /и тук с изключение на Евроинс- където не се предлага въобще, Лев Инс – може но само за леки коли със стойност между 20000 и 30000 лв., ОЗК за коли до 6г и сума над 15000лв. и т.н./. Групама са щедри с правоно за официален сервиз срещу доплащане. Само за коли над 10000 лв е, но пък е до 10-тата година.

Покритие на разход за загубен ключ

Лимитът е 500лв за смяна, прекодиране / каквото се наложи/ при загуба на ключ. На база възстановяване е ликвидацията. Предявявате претенция, сменяте ключалката и ви връщат разхода срещу фактура. Новичка е тази клауза. От 20-04-2023г.

Асистанс

Може да се купи отделно и за България, и за чужбина. Общите лимити са високи, но за рисковете, за които обичайно се взима това разширение на покритието, е със сравнително ниски подлимити. Все пак за смяна на гума и репатрак в рамките на града стигат.

Ограничение за щети по декларация

Рестриктивно е при Групама. 10% от застрахователната сума за щети по декларация, без значение на броя на събитията. Не е прецедент, защото и при Лев Инс и ОЗК лимитът е същия, но е по- малко от 15% на Дженерали или 20% на ДЗИ. Освен ниската граница, за да ги покрият очакват, при такова събитие, да спазите изискванията, дадени от контактния им център. Това значи задължително да им се обаждате!

Във времето такива изисквания се появяваше при един или друг застраховател. Създават проблем, защото пряко или косвено нарушават кодекса. Например чрез съкращаване на срокове, предоставени по общи условия или закон. Но при Групама дефиницията е деликатна. Покриват щети по декларация само ако сте спазили изискванията. Доколко указанията контактния център могат да бъдат различни от тези, разписани в ЗДвП, е отделен въпрос. Малко вероятно е подобен спор през съда да завърши в полза на застрахователя, но при цените на съдебните производства, едно обаждане излиза далеч по - евтино.

Цените

Конкурентни са. За пълното каско. Не най евтини, но приемливи. Все пак каското не е само цена. Комфорт версията му е без аналог.

Броко новини