Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Идва ли края на отстъпката за България по гражданска отговорност?

Вероятно сте чули, че Комисията за финансов надзор подготвя промени в Наредба 24 (нормативния акт, който допълва Кодекса за застраховане по отношение на задължителните застраховки). Проектът предвижда в полицата по гражданска отговорност изрично да бъде изписано за кои страни важи.

Медиите и част от колегите подхванаха спекулативно очакваните промени и мрежата се позапълни с публикации за предстоящи скокове на цената поради промяна на териториалния обхват. Добрата новина е, че единственото вярно е предстоящата промяна в надербата. И нищо друго.

Какво означава за клиента промяната в Наредба 24?

Нищо ново!

Регулаторът предвижда в полицата изрично да се изписва за кои страни важи. Това е факт и сега. Разгледайте си бланката и ще видите, че има текст с който ви информират, че териториалния обхват е за всички страни, определени като задължителни в Кодекса за застраховане. Разликата с проекто промените е, че това изречение ще бъде малко по детайлно и задължителните страни ще бъдат изброени по групи.

Това не променя правилата при които се сключва задължителната застраховка и сега.

Има ли връзка между отстъпката за България и териториалната валидност на полицата?

Няма!

Въпреки семантичното сходство, двете неща не са свързани и се регламентират с различни основания в кодекса за застраховане. И да ползвате и да не ползвате отстъпка за България териториалната валидност на полицата си остава една и съща.

Ако имате необходимост от допълнителни детайли, проверете тази статия и свързаните с нея в секцията ни Питай Broko за гражданската отговорност.

С промените в наредбата ще отпадне ли възможността да се ползва отстъпка за България?

Най- вероятно не.

Тази преференция е актюерски обоснована. Има правно основание да се предоставя. Дава възможност на застрахователите да предложат по- ниска цена за клиентите си с по- нисък риск (Ако обичайно не излизате с колата зад граница е почни невъзможно да причините щети за милиони, нали?!). Конкуренцията на пазара ще продължи да пречи на компаниите да се откажат от по- изгодни оферти за по- нискорискови шофьори.

Защо се прави тогава?

Защото голяма част от застрахованите са зле неинформирани. (Щом ни четете- не сте от тях).

Това ги прави лесно податливи на спекулации. Промяната в наредбата е стъпка за защита на правата на потребителя на застрахователна услуга при условията при които се предлага и сега.

Голяма част от посредниците са също зле информирани. Дори и да имат доброто желание да ви предоставят качествена услуга, не биха могли да надхвърлят нивото си на компетентност.

Препоръчваме ви!

Подбирайте си брокера преди застраховката! От него зависи доколко полицата ще сработи точно както очаквате.

Вашият брокер е длъжен да знае всички подробности за това, което ви предлага. И ако проявите интерес- да ви информира.

Как да прецените качеството на услугата която получавате от вашия посредник по гражданска отговорност?

Въпреки шаблона около тази полица, това е доста сложна застраховка. С много въпроси можете да тествате вашия посредник. Една възможност е да питате:

За къде важи полицата?

Ако ви отговори

? Само за България, защото ползвате такава отстъпка.

Сменете брокера! Той не познава правилата по които се сключва гражданската отговорност или със спекулативна цел прикрива част от разходите, които може да се наложи да платите.

? За България, страните от Европейски съюз, Европейска икономическа общност и Многостранното споразумение, независимо как се формира цената по полицата. Можете да продължите с въпроса колко струва гражданската отговорност..

Лесно е.

Броко новини