Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Имуществената застраховка на цената на семейна пица? Вече факт и онлайн.

Видяхте ли новия бутон на Броко-то? Официално застраховаме и къщи?.

Типът продукт, който виждате онлайн едно от двете типови решения, които има на българския пазар. Разграничението го правим условно. Защото малката полица (както я наричаме на Броко) е стандартна имуществена застраховка, сключвана на по- ниска стойност (лимит) от действителната на жилището с вградена клауза за покритие на първи риск. Клаузата на първи риск избягва риска от подзастраховане и евентуалното неудобство при подзастраховането- да не ви платят пълния размер на щетата.

Предимства и минуси на малката полица

? Малката полица е модификация на стандартна имуществена полица, направена с единствена цел да бъде евтина. Покритие на първи риск можете да купите за 30лв без подзастраховне. При същите условия продуктът на действителна полица струва от 150лв нагоре.

? Застраховката работи по същия начин, както по- скъпата алтернатива. Покрива същите рискове и ви дава същите права да бъдете обезщетен в случай на събитие.

? Застраховката се сключва лесно. За разлика от голямата полица, застрахователят не изисква да се попълва предложение.

? С малката полица можете да получите и някои екстри, които няма без допълнителна договорка при стандартния имуществен продукт. Това условие е валидно при част от компаниите! Не при всички. Като новопридобитото имущество например.

И пример:Имате полица и купувате нова плазма. Телевизорът е автоматично покрит по малката полица. При стандартния продукт трябва да информирате застрахователя да го дозастрахова и разбира се да платите допълнителна премия.

? Малката полица върши чудесна работа при всяка частична щета. Защото е с лимит на отговорност, който често е доста по- нисък от стойността на имуществото. Защитата на полицата е до сумата, посочена в договора.

И примерИмате къща за 100 000 и купувате полица за 30 000. Застрахователя ще плати за всяка щета в следствие на покрит риск, толкова колкото е, но не повече от 30 000. Това значи, че ако при пожар изгорят вещи и се съсипе мазилка и боя за 15 000- ще получите 15 000. Ако обаче падне цялата къща- ще получите 30 000.

Доколко трябва да ви притеснява това?

Не много, защото вероятността на тотална щета, за разлика от частичните, е ниска.

И примерКъщата може да падне в много малко ситуации. Например земетресение над 7 по Рихтер или „добре подготвен” умишлен взрив. Максималната възможна щета при пожар е до 30% от стойността на недвижимото имущество. При кражба е малко вероятно да ви измъкнат всичко. Все пак и крадците внимават. Взимат няколко ценни неща и бягат.

Да го кажем и по друг начин. Малката полица е срещу малките страхове. За големите- взимате полица на действителна/ възстановителна стойност.

? Малката полица е изгодна само за ниски лимити. Допълнителната клауза на първи риск е удобна срещу подзастраховане, но прави продукта скъп за високи лимити. Ако ще застраховате имущество за над 100 000лв стандартната имуществена полица излиза по евтина.

? Малката полица не става за банка. Въпреки че при част от компаниите по този продукт може да се уговори обезщетението да е в полза на трето лице, уверено ви казваме- че не е добро решение. Защото Банките са претенциозни и със собствени мерки за колко точно да бъде покритието на полицата в тяхна полза. Според банката изискванията варират от остатъчната сума по кредита, през първоначално договорения кредит до експертната оценка на имота. Ако ще спестяване от премията за ипотекираната къща изчакайте месец два, докато покажем и банковия бутон.

Плащат ли?

Плащат, при това навреме. Видяхме го след последното земетресение. Непременно ще похвалим и отличника за перфектната ликвидация на нашите щети. И не само това

Застрахователите обичат да плащат за щети по имуществени полици, защото това е най- добрата реклама за продукта. Как иначе да ви убедят, че работи!?

И ако това не ви се струва достатъчно- ето какво се случва при щета.

  • Събитие. Знаете дали е покрито или по застраховката или не, защото сте си прочели какво покрива полицата от тата на оферта още преди да поръчате полицата. Ако имате съмнение- проверяваме заедно.
  • Уведомяваме за щетата- според събитието са сроковете, от 1 до мах 7 дни. Подготвяме документите, ако има нужда от такива (според събитието са различи- пожарна, полиция, хидро метеорология. Не са много и не е кой знае какво да се извадят)
  • Идват на оглед- срокът зависи от това доколко щетоносно за застрахованото имущество в тази компания е било събитието. Описват щетите, правят оценка. В лошия случай до две седмици минават.
  • До две седмици след огледа имате парите за ремонта- на каса или по сметка.
  • Ако нещо не се получи така- проверяваме защо. Ако причината не е в нас напомняме на застрахователя, че сме изпълнили задължението си по договора и е негов ред. Ако не се получи, споделяме информацията и причината на Броко-то и изпращаме официална писмена версия на недоволството до компанията. Безотказно е.

Колко струва?

Срам ни е да посочим най- ниската възможна цена, която показваме, защото е безумна. Разумно е обаче да избирате някакъв приемлив лимит, например 20 000лв. или 30 000лв за недвижимо имущество и поне 10% от тях за движимо. За тях цената на полицата е от 30-40лв. нагоре. За цяла година!

Броко новини