Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Как се избира гражданска отговорност за 2013г.?

Много неща се променят около гражданската отговорност към края на годината. Виждате го в новините и подскачащите цени на Broko. Не минава и ден без да пипнем тарифата на някой застраховател. Изборът на добрата оферта обаче не е толкова лесен.

Ако не сте изчели нашите съображения обърнете им внимание.

? Как се избира гражданска отговорност?

За сезон ГО 2013 ще добавим още няколко коментара

Не купувайте повече, отколкото ви трябва

С изключение на Алианц всички застрахователи на Broko предоставят отстъпка за управление на МПС-то само на територията на България. Разликата в цената е значителна. Ако не мръдва ауто-то зад граница, не изпускайте тази преференция.

Какво точно означава отстъпка за страната?

С избора на тази опция не ограничавате покритието на задължителната застраховка. То си остава по условията на Кодекса за застраховане- важи за всички страни от Европейското икономическо пространство. Задължавате се обаче, преди първото пътуване зад граница да върнете предоставената отстъпка.

Избирайте точно това което ще ви върши работа?

Две са съображенията тука и двете са свързани с управлението на МПС-то зад граница.

  • Ще се наложи ли да пътувате извън страната?

При част от компаниите може да си спестите доплащането на отстъпката за България, защото ви подаряват или дават възможност да доплатите за краткосрочна зелена карта.

Безплатно е при Булинс (за 15 дни при еднократно платена или напълно издължена при вноски полица) и Виктория (два пъти по 15 дни). Срещу доплащане можете разширите покритието краткосрочно при Армеец (за месец за леки и лекотоварни коли), ДЗИ (за 15 дни или месец за леки коли, собственост на физически лица над 25г.), ОЗК (за месец, за всички категории МПС-та но само за две съседни на страната страни).

При Булстрад можете да сключите гражданската отговорност за България и ЕИП, на цени за България. Доплащате (доста) само за издаване на сертификат. Зеления картон не ви трябва за ЕИП.

  • Къде точно ще ходите?

Покритието за страни извън ЕИП е доброволно. Застрахователят решава дали въобще и при какви условия да го предложи.

Част от компаниите не предлагат възможност за разширение на покритието за трети страни членки на споразумението зелена карта. За този случай обърнете внимание на Олимпик и Виктория

При Олимпик максималното разширение на покритието по гражданска отговорност е за Сърбия, Турция и Хърватска. Ако Вашата дестинация е друга страна, отчетете го при избора. Само една компания предлага зелена карта (покритие за трети страни), като самостоятелна застраховка. Доста скъпо е!

Въпреки че Виктория не отказва разширение на покритието за трети страни, тарифата и указанията на застрахователя не съдържа такава опция. Ние нямаме потвърждение от компанията и при какви условия може разширението на покритието може да бъде предоставено.

Трябва да отметнем и офертата на ОЗК в тази група. Този застраховател има различни цени за България и ЕИП и ако са включени трети страни. По евтина е цената само за ЕИП.

Ние правим разлика между всички тези възможности в нашия въпросник. Обърнете внимание на въпросите от групата „Територия на управление??

Бъдете прецизни с датите!

Цената на гражданската отговорност е чувствителна спрямо точната дата- от кога има книжка собственика, колко години е навършим към датата на офертата, кога е регистрирано МПС-то. Застрахователите имат различна мярка за възраст. Отчели сме го при изчисленията. Ако искате най- добрата оферта за ГО-то за 2013 не пропускате деня и месеца в селектите за дата. Имат значение за по- ниската цена.

Останалото са числа.

Подготвихме ли ви добре за избора на гражданска отговорност? Проверете и цените!?

Броко новини