Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Кои са специалните автомобили за каско?

Каското става специално не само за БМВ- тата. Серията от МПС-та с особен режим за автомобилната застраховка се удължава. На прицел са вече Ауди, Тойота, Ровър и Хонда и други.

Как стават специални МПС-тата за каско?

Със специални условия разбира се. Мерките, които налагат застрахователите са четири типа:

  • Изискване от страна на застрахователя за монтиране на допълнително защитно устройство.

Като критериите да влезе в списъка са два- модел и/или застрахователна сума. При част от компаниите достатъчно за изискването е само модела на автомобила. При други специалният режим влиза в сила само за по- високи от определена граница суми (например над 15 000лв).

В зависимост от оценката на МПС-то е възможно застрахователят да постави и изискване към вида на допълнителното устройство- имобилайзер, КАН система, тракер. Общото във всички случаи е, че при сключване компанията ви посочва какво допълнително защитно средство изисква и при коя фирма да го монтирате, за да бъде валидно покритието.

При повечето застрахователи допълнителното устройство е за ваша сметка. А това качва цената за каско с поне 200-300лв. Ако получавате устройството безплатно сте длъжен при прекратяване или изтичане на полица да го върнете.

  • Изискване на допълнителна функция на алармата (ако колата е без имобилайзер)

Задължително изискване при част от компаниите за определени модели е наличната сигнално охранителна система да блокира запалването на двигателя. Ако алармата не покрива тази функционалност застрахователят изисква монтирането на друга или допълнително устройство.

  • Специална по- висока тарифа.

Под висока имаме предвид между 7,5% и 10% от застрахователната сума, без значение на възрастта на колата. За сравнение стандартните цени на каското за нови коли започва от 4% с право на отстъпки. До 10% стига при много малко компании и се отнася само за прекалено стари или евтини МПС-та.

Извън пряката по- висока тарифи при част от застрахователите каското за избраните МПС- излиза по скъпо поради ограничения от в допустимите отстъпки или правото да се ползва авансов бонус.

  • Отказ за застраховане

И тук вариациите за две- от пълен отказ за застраховане (независимо от застрахователната оценка), до ограничение в покритите клаузи (например отказ за застраховане само за кражба).

Кои са специалните автомобили за каско?

Станаха доста и вече не са само SUV-чета. Очаквайте повече от познаните ви условия от миналата година, ако карате:

  • BMW, Audi - всички серии и модели (? Повече за каското на серия Х)
  • TOYOTA - всички SUV модели, Corolla
  • Volkswagen, , Nissan, Honda, Mazda, , Suzuki - всички SUV модели
  • Mitsubishi- Pajero
  • Land Rover- Range Rover, вкл. модификации Sport, Evoque И Vogue.
  • Mercedes- всички бусове.

Дали въобще и каква конкретна мярка ще изисква вашият каско застраховател зависи от модела, модификацията и застрахователната сума на МПС-то. Ако ви предстои подновяне на каското задължително питайте не само за цената.

Броко новини