Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Нова вълна на чувствително поскъпване на ГО-то тръгва от следващата седмица

Уви не е спекулация. Информация за поскъпване на гражданската отговорност изпратиха Булстрад (от 29-ти) и ДЗИ (от 01-ви). Разликата е в едни средно 13 лева в плюс за всички категории превозни средства, за всички възрасти и региони.

Защо ще поскъпва точно пък сега гражданската отговорност?

Ясно е, че не е поради промяна на статистиката. Разликите в последните няколкото месеца трябва да са ги покрили. А и тя не се сменя драматично в рамките на тримесечие…

За който още не знае, тази стандартна полица стоят много международни ангажименти и няколко институции, които ги гарантират. Системата е организирана така, че да бъде сигурно получаването на обезщетение от пострадалия, независимо от това в която страна членка на споразумението зелена карта е събитието, или пък от коя страна са участниците. Простичко нещата сработват така.

Пострадалият, от ПТП с БГ застрахована кола, в страната Х се обръща към местното бюро на автомобилните застрахователи (Да го наречем Бюрото Х - сдружение на застархователите предлагащи гражданската отговорност, създадено със специална цел да обслужва ангажиментите по зелена карта). Бюрото Х

  • препраща пострадалия до кореспондента на БГ застрахователя на виновния. Кореспондентът е образно казано ликвидационен център на БГ застрахователя в страната Х.
  • или при липсата на кореспондент обработва щетата.

Без значение който от двата варианта сработва, процесът се случва в страната Х и се развива автономно. Не е необходимо участие, съгласие, одобрение и т.н. на БГ застрахователя за да си получи пострадалия обезщетението. Щетата се плаща от кореспондента или бюрото в страната Х.

В първият случай кореспондентът си иска парите от БГ застрахователя и ако не бъде реимбурсиран (да си вземе парите обратно) в след 6 месеца може да поиска да му бъде платено от БГ Бюрото. При втория, задължително плаща БГ Бюрото, като срокът да го направи без лихва е по кратък.

Следователно БГ Бюрото гарантира финансово унисона с нормите на всички участващи в него застрахователи. И ако някой спре да плаща, сумата на дължимото трябва да се събере от останалите. И да сте чели нещо по медиите преди време, сега говорим ХИПОТЕТИЧНО! Та, с цел да е по- финансово стабилно Бюрото, в случай на евентуална невъзможност някой да си плаща задълженията, е и разликата която ще видите в цените от понеделник. Не казваме нищо повече от написаното! Ако дойде момент за финансова нестабилност на някоя компания, КФН ще ви информира преди нас. Единственото сигурно до сега, е че гаранционните ангажименти на Бюрото вече ще ни струват повече…

Може да се обзаложим, че промените в тарифите ще обхванат и други компании. Все пак почти всички усвоиха разликата от 2лв минус на гаранционния фонд, нали?!

Броко новини