Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Новите правила за гражданска отговорност от 01.01.2016г. Не бързайте с подновяването, по- изгодно ще е в началото на януари.

Вече имаме новата версия на Кодекс за застраховането. Правилата за гражданска отговорност за 2016г. са вече официални. Влизат в сила от 01 януари.

Какво се променя за гражданската отговорност от новата година?

Най- важните неща набързо. Детайлите ще разпишем подробно в секцията ни за информация и въпроси. Ще актуализираме изписаното постепенно. Прогнозно до първата десетдневка на януари, ще имате новите правила и с подробности.

Териториалното покритие на гражданската отговорност е за всички страни- членки на споразумението зелена карта.

Всяка полица, издадена след 01.01.2016 ще ползва това териториално покритие. Няма да имате избор. Получавате незадраската зелена карта и да не искате. Удобно е, вече няма да се чудите за къде точно ви е валидна застраховката и дали трябва да се доплаща нещо.

Старите полици обаче остават при правилата, при които са сключени. Ако ви потрябва трета страна, ще доплащате колкото сте уговорили при сключване. Задраскания сертификат остава без пари.

Гражданската отговорност може ще може да се сключва от разстояние (интернет, телефон, всичко позволено от Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние)

Въпреки удобството на комуникацията от разстояние ще получавате полицата, заедно с лепенката и зелената карта, по куриер, както до сега. Задължително обаче, че ви събираме копие на голения талон (а в някой случай и на личната карта).

Ако решите да платите онлайн ще имате валидна полиза и без подписи.

Изключително сме благодарни на депутатите, че не позволиха предвижданите ретроградни практики, предлагани в проекта да станат факт!

Между другото електронната полица е все по- близо. В Кодексът е разписано изрично, че „Данните от Информационния център – до доказване на противното, удостоверяват застрахователя, номера на договора за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите или „Злополука“ на пътниците, началната и крайната дата на покритието, регистрационния номер и номер на рама (шаси) на моторното превозно средство.“

Четете го, както сме ви го повтаряли много пъти до сега. Има ли ви в този регистър, имате валидна гражданска отговорност. Няма никакво значение имате ли хартия, лепенки, картони или каквото и да е друго удостоверение за наличие на полица.

Служебно ще се прекратява регистрацията на коли без гражданска отговорност. Нова полица ще възстановява регистрацията.

Съществуващата наредба за обмен на данните ще трябва бъде пренаписана, но и от сега кодексът дава яснота за минималните срокове в които това може да става възможно.

Обменът на данни между Гаранционния фонд и МВР е в реално време. И да не съвсем така текущо, до 6 месеца трябва да стане.

Гаранционният фонд трябва да ви уведоми, ако нямате полица и след 14 дни от изпращането на уведомлението, регистрацията се прекратява служебно. Обърнете внимание! Срокът тече от изпращането. Няма никакво значение кога, дали въобще и къде ще го получите. Като отчетете, че текущия адрес често не е и този по талон, бихме препоръчали въобще да не разчитате да ви подсеща Гаранционния фонд. Все пак за това са брокерите, нали?!

В какви срокове от момента на прекратяване на полицата, Гаранционния фонд обаче ще изпраща уведомленията, е отделен въпрос. Мотивирани са да са бързи.

Нова гражданска отговорност ще възстановява регистрацията служебно. Това вече става в реално време. Между другото тези мерки са доста на място. Най- малкото ще спестят ангажиментите за плащания на фонда от коли, които се карат без сключена гражданска отговорност. Бъдете сигурни, че фондът ще направи възможното съвсем на време да информира всеки собственик на незастраховано МПС за липсата на полица, защото това го освобождава от отговорност за плащане.

Мерките са доста рестриктивни. Запомнете само. Или валидна гражданска отговорност или колата в гаража на село. Във всички междинни случаи, рисковете са за ваша сметка.

Бонус малус ще има, но от догодина

Не че е кой знае какво. Даже напротив. Като че ли, няма ЕС страна, която да е наложила централизирано отстъпки и надбавки и да не е минала през съд. Напълно излишно е, независимо от международната експертиза, която обещават да добавят местните при изграждането на системата. Пазарът е динамичен, компаниите са с различни по риск портфейли и капацитет за поемане на риск. Това ги прави различно чувствителни към клиенти с произшествия. На някои не им пука въобще, даже. А всяка централизирана мярка ще наклони целия пазар в обща посока. Определено никак не е добре, но… има година да се стигне до адекватно решение. Достатъчно е свободен достъп на всеки застраховател до обща база данни за щетимостта и нека преценката за ценови корекции си остане негова.

Цените за сега не мърдат, затова няма много смисъл да бързате с подновяването

Та чак и по- изгодно е да се изчака новата година за подновяване на гражданската отговорност. Вече имаме информация от ДЗИ, Евроинс и ДаллБогг. Новият териториален обхват ще струва колкото стария задължителен. Т.е. доплащането за разширение на покритието отпада. По- евтино е, спрямо това което можете да вземете сега. А разликата е само няколко дни.

Застрахователите се вглеждат едни в друг и твърде вероятно този пример да бъде последван и от другите. Ще ви държим в течение.

Потенциал да поскъпне полицата има. Дали и кога ще стане е отделен въпрос. Със сигурност няма да е от началото на януари.

Какво ще променим при нас?

Ще искаме големия талон при всяка поръчка. Ако вече сте ни го давали, пазим си го и няма да се налага да го давате пак. Електронни плащания ще имате в началото на януари. Ще синхронизираме интерфейса с новите правила на 30.12. след 17.00. Тогава ще качим и новите цени на компании. Застрахователите, които не изпратят информация как ще адаптират тарифите си към новите условия, ще спрем. Като пратят- ще ги видите обратно.

Имате още един ден на „както сте свикнали“. От утре привечер сме по новому.

Броко новини