Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Новите правила за гражданска отговорност. За какво трябва да внимавате при подновяване за 2015г.

Традиционното време е а много приказки около гражданската отговорност. Тази година обаче преди обичайните ни коментари „Как се избира задължителната застраховка“, имаме няколко допълнителни съображения. Причината са новите правила въведени с Наредба 49 (това е новата версия на Наредба 24).

Обърнете внимание на следните две нови особености

1. Имате право само на една гражданска отговорност

И парадоксално да ви звучи на пръв поглед търсенето на повече от една задължителна застраховка, на практика такава ситуация е повече от вероятна. При новите правила който и застраховател да изберете за подновяване, докато не бъде прекратена текущата полица нямате право на втори. Имайте предвид, че прекратяването на задължителна застраховка е изрично разписано в нормите и не е толкова лесно, колкото при доброволните покрития.

Как и кога мога да прекратя застраховка гражданска отговорност?

Няколко са възможните ситуации при които може да ви се прииска да имате втора гражданска отговорност. Част от тях можете да управлявате с повечко разум при избора на новата полица.

Доплащането по текущата полица за разширение на покритието за трети страни е прекалено скъпо.

Ако случайно ви се допътува след месеци до Турция или друга страна, извън задължителните по Кодекс (вижте За кои страни е валидна гражданската отговорност?), до сега можехте просто да направите нова полица (обикновено на вноски), при която пълната зелена карта е по- евтина. Това вече е забранено и въпрос на време е да стане и технологично невъзможно. Т.е. Гаранционният фонд ще откаже регистрация на нова полица, ако в регистъра фигурира друга валидна.

Избягвате това неудобство, като съобразите избора си за застраховател при подновяване, с размера на доплащането. Не е трудно. Направете си две оферти преди да изпратите поръчката- едната за задължителните страни, другата за всички. Така ще видите разликата която е вероятно да се наложи да платите, ако ви потрябва разширение.

Това не е всичко обаче!

  • Не винаги ще ви трябва разширение за всички трети страни.

Все пак малко вероятно е да тръгнете с колата на почивка в Мароко. При част от компаниите можете да разширите покритието частично- само за една или две от съседните ни страни (Турция и Македония). Доплащането за тях е далеч по- скромно (5-10лв.), отколкото за всички. Направете още една-две проверки на офертата. Предвидили сме ви на въпросника изрични отговори за тези ситуации, на селекта „За кои страни да бъде валидна вашата полица“.

  • Не винаги ще трябва да плащате (пълната сума) за разширение на покритието

Част от застрахователите предоставят безплатно краткосрочно разширение на покритието за трети страни. Виждате го на офертата от бутона за допълнителна информация и натрапчивите зелени квадрати в ляво на реда на застрахователя, който го предоставя.

При други компании имате право на краткосрочно разширение на покритието, обикновено е за месец, срещу малко доплащане.

Ще правите каско, а с ГО при същия застраховател излиза по- евтино.

Разликата гражданската отговорност да е при каско застрахователя си заслужава. Ако мислите за мото полица за тая година задължително гледайте общата цена. Най- добре е да правите и двете полици едновременно, защото така ще хванете намаленията комбинирано. Ако каското ще бъде евентуално по натам, най- малкото не пречи да си подсигурите сигурна отстъпка срещу няколко лева над минималната оферта за ГО.

Просто Ви кефи да имате по- висок лимит на покритието от задължителния

Е тук точно сте най ощетени, колкото и невероятно да ви се струва. Тук нищо не може да се направи.

Сега имате задължителен лимит полицата от 10 млн. Ако искате да го направите 20 млн. до скоро беше повече от лесно. Правите две полици и готово. Крайната цена беше повече от прогнозиреума- горе долу двойно.

Като ви резнаха свободата да имате повече от една полица, покритие над задължителните нива може да се договори само доброволно. Ако сме честни, чули сме само за един застраховател, да го е издавал такава полица. Няма нужда да коментираме какви цени трябва да очаквате за надлимитна полица, ако въобще се навие някоя компания да ги предложи.

2. Имате право на безплатна зелена карта, но имат право и да ви я откажат

Това е пародията на българските мерки, не само в областта на застраховането. Прибързано се вземат едни решения и после също толкова бързо други. Като никой не обръща внимание на детайлите. А те седят така.

Имаме валидна Заповед от април месец, с която всички застрахователи са длъжни да ви издават зелена карта напълно безплатно за всички страни, за които е задължително покритието на гражданската отговорност. И от април на сам постепенно пазара и неговите клиенти се ограмотиха и като, че ли вече никой не се притеснява от парадокса да му трябва сертификат за страни за които не е задължителен.

Промените на Наредба 49 (по – висш административен акт) дават право на задължените застрахователи да ви откажат. Само ако обаче, издадената полицата е преведено- транзитирана. Това е вече факт при част от компаниите. Ако вече сме ви подновили в този формат, с пълно основание след месеци може да ви откажем зелена карта за задължителните страни, само защото застрахователят междувременно е пуснал указание за нова практика. Имаме вече и пионер, при поредната промяна на една компания, която премълчахме в края на миналата седмица, имаме и прецедент. Полицата е преведена и зелена карта имате само ако ще покривате и доброволни територии. Ако трябва да сме честни силно се надяваме това да стане практика на всички застрахователи.

До тогава pешавате този проблем, като вземате каквото ви трябва докато ви го дават. Ако толкова държите на незадължителния зелен картон, поръчвайте го с полицата. Предвидили сме ви отделен въпрос за това. Разликата в цената ще ви ориентира кои компании все още го раздават безплатно.

Както се казва, такива са новите правила! Избирайте умно, щото има значение.

Броко новини