Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Олимпик: Отстъпката за България по гражданска отговорност няма да се събира при промяна на обстоятелствата

Навлизаме в периода на горещото време за гражданската отговорност. И затова новините не спират. ДЗИ изненадващо спря промоцията с нова- по евтина тарифа. Но за това ще стане дума по- късно, защото влиза в сила от утре. Интересна стана офертата на Олимпик.

Отстъпката за България няма да се събира

Не приемайте това заглавие като подстрекателство да манипулирате цената, макар, че крайният резултат е точно такъв. Длъжни сме обаче да обясним подробно как става, защото разлика от до -25 лв си заслужава.

Как се продава гражданската отговорност в Олипмик?

Базовата тарифа е за задължителните по кодекс страни. Ако вашият брокер ви говори само за ЕС (щото така пише в ценовата таблица на застрахователя) не вярвайте. Имате права по закон и никой не може да ви ги ограничава. Особено пък за задължителната застраховка.

Ако обаче споделите при сключване, че няма да управлявате МПС-то зад граница имате право на преференция от няколко лева (за да сме точни между 1 и 25 според региона и вида на МПС-то) надолу. Знаете, че тази отстъпка се предоставя срещу вашата декларация. Кодексът за застраховане обаче ви задължава при промяна на обстоятелствата да уведомите застрахователя. Това е причината компаниите да очакват преди да мръднете зад граница да си доплатите разликата до справедливата премия. Ако не го направите, застрахователят има право (ако разбере), да си я досъбере. И до вчера нещата сработваха така и при Олимпик.

Правилата обаче вече са различни.

При промяна на региона на управление няма да се събира допълнителната премия

С други думи ако сте сключили гражданската отговорност с отстъпка за България, карате свободно из ЕИП И МС и не дължите доплащането. Същото право имате и ако искате зелена карта.

При този застраховател разширение на покритието се предлага само за Турция и за нито една друга трета страна. Цената на годишен сертификат е фиксирана. За МПС-та с регистрация BН, BP, M, EH, BT, P, CC и TX е 1020лв, и 51лв за всички останали. Леките коли от „неопасните” региони имат право и на два безплатни сертификата от по 21дни. За МПС-тата от северна България тази преференция може да се ползва само след проверка и изрично разрешение от застрахователя.

Как да изберете най- изгодната оферта за гражданска отговорност при Олимпик?

Трябва да е станало ясно. Като няма да се доплаща, що да не го ползвате?! По- изгодно излиза да се купи с отстъпка за България и ако се наложи, само информирате….

Това са цените.

Броко новини