Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

ОЗК: Гражданската отговорност внезапно поевтиня

Внезапно за нас. На фона на твърдите ни очаквания за началото на май и защото прекалено сме се взрели в изтичащите срокове на неколко промоции, ОЗК ни изненада:

Цената за гражданска отговорност падна

Не драстично. Но след толко много слухове и малко поддържащи факти това си е добра новина. До вторник няма да имаме много други такива. (На ухо- от сряда цената при ДЗИ лекичко ще се промени нагоре, тази на Алианц- доста).

Ако сте се вглеждали в условията за гражданска отговорност в ОЗК знаете че се предлага с отстъпка за България и доплащане за разширение на покритието за трети страни (зелената карта). Промяната от днес намаля базовите числа (те са за обхват на ГО-то за задължителните по кодекс страни), но свива и отстъпката за управление на превозното средство само на територията на страната. Нетният ефект за крайната базова цена е с до 5% по малко, но само за леки коли.

Офертата за гражданска отговорност за България обаче вече изглежда различно. Защото там разликите стигат до -12% за леки коли и до -26% при товарните.

Намалението на цената не е единствената новост в тарифата по гражданска отговорност.

Нови тарифни категории

Няма по детайлен подход при определянето на премията на задължителната полица на моторите от този на ОЗК. Двуколесните са разделени в 7 ценови групи. Безспорният резултат от това е първа позиция в офертата ни за гражданска отговорност?. Същият подход вече виждаме и при леки и товарни автомобили. Може би ще успеят да ви хванат интереса за две вноски.

И като отворихме дума за вноски,

Падежите при разсрочено плащане стават особени.

Падежът (срокът за плащане) на последната вноска е 15 дни преди края на срока за който е платена полицата. Даваме пример веднага, защото това е !!! важно, ако ще делите премията на парчета за гражданска отговорност 2013г.

Пример: Валидност на полицата от 28.04.2013 до 27.04.2014, плащане на 4 вноски. Дата на сключване 26.04.2013. Падежите са така: Първа вноска- при сключване Втора вноска- до 27.07.2013 Трета вноска- до 27.10.2013 Четвърта вноска- до 12.01.2014 (логичната дата за падежа на последната вноска е 27.01.2014).

? Срок на валидност на полицата и срокове за плащане на премията

Изтеглянето на датата за вас означава, че на логичния за последен падеж ден полицата ще бъде прекратена. Внимавайте. Нашите клиенти ще бъдат предупреждавани на време.

Има и краткосрочна зелена карта

Вече е и официално. Ако сключвате полицата с отстъпка за България до два пъти през срока на застраховката за срок от по един месец, можете да доплатите частично предоставената преференция ако се налага да мръднете зад граница. На обичайния (макар и не толкова коректен език) имате право на две зелени карти от по 1м. Специалното за ОЗК е че те могат да бъдат издавани с валидност само за две съседни на България страни (Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Румъния). Краткосрочният сертификат се плаща. Цената е от 25лв до 46лв за леки коли.

И пример:

Отстъпката за България е 75лв за 1,1л. двигател. Ако ще пътувате до комшиите само, доплащането за 1 месец е 25лв.

Не забравяйте и че при ОЗК

  • доплащането за зелена карта намалява през срока на полицата. Искайте от брокера цени и за двете опции.
  • Фактическото издаване на сертификат за крайдунавските региони става само в офис на ОЗК.

И понеже застраховането не е само гражданска отговорност, ако сте се замислили за полица и на къщата, промоцията на ОЗК остава до 18.05.2013.

? Пролетни отстъпки по имуществени застраховки

За да проверите предложението на този застраховател, избирайте покритие на Пожар, природни бедствия, земетресение и кражба?.

Качили сме новите цени за гражданската отговорност. Цъкайте на евтино?.

От понеделник ще почнем и с по- лоши вести.

Броко новини