Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

ОЗК: Ликвидацията по каско стана фиксирана. Двойната тарифа по гражданска отговорност отпадна

Каското на ОЗК вече е с нови условия. Промяната засяга и двата продукта- стандартно Каско и Каско Антикриза (за който не го познава, това е аналогът на Каско 100 на Булстрад). Разликата е само една.

Застрахователят се отказа от правото си да променя разценките за труд и части по време на действие на договора. Добра новина.

Ликвидацията по каско без право на едностранни промени в разценките

Ако не познавате каското на ОЗК е крайно време да ви поразкажем за ликвидацията.

Колите до 3г. са право на официален сервиз или поне с гарантирано обезщетение достатъчно да покрие разхода за части и труд на представителя на марката.

Довереният сервиз е под две условия- минимална премия от 350лв и възраст на колата до седем години.

Интересното, което не винаги е част от условията на застрахователите по каско, е горната граница за труд на единица време при ремонт. Тя касае случая при който вместо да изберете безкасов ремонт в сервиз от списъка на компанията, предпочетете да ви възстановят разходите по предоставени фактури. Фиксирането на точно число не е никак лошо, защото лесно можете да сравните доколко един от двата варианта е за предпочитане.

Честа практика е тази информация да бъде спестявана или подробностите около точната сума препращани към методиката за уреждане на претенции на застрахователя. За съжаление обаче при изписването на изискванията законотворецът е задължил компаниите да опишат процедурата за ликвидация в детайли, но не и методиката за определяне на обезщетението. А методиката за оценка не е публично достъпна.

Поздравления за ОЗК! Чудесно е да знаеш минимума, който може да се получи при щета. Поне за коли до 7г.

При по- старите коли при стандартното каско и Каско Антикриза оценката на обезщетението е по методика. Гарантирани са само разценките за труд.

Втората новина е за задължителната авто застраховка.

Двойната тарифа по гражданска отговорност е забранена

Не говорим за модерното от вчера последствие от актуализацията на Наредба 24. Още от лятото знаете, че с нея съществени промени няма. Или поне няма да има за информираните застраховани.

Идва ли краят на остпъката за България?

Ще поскъпне ли гражданската отговорност с промените в Наредба 24?

Практика не само на ОЗК, но и на три- четири други компании е да предоставят допълнителна отстъпка, ако потърсите полицата директно в техния офис. Няма икономическа обосновка в такова поведение, защото отделените усилия за представяне на условията на продукта и издаване на полица са еднакви и при застрахователя и при брокера, няма мотив за застрахователя да се отказва от продажбата през брокери и да поддържа скъпа търговска мрежа, но… живеем в България. Рационалността не винаги има значение.

От вчера ОЗК не е вече в списъка на тези компании. Цената за гражданска отговорност при тях и при нас е еднаква.

Ако не ви се губи време да търсите офис, за да ви го потвърждават- сравнявайте онлайн.

Броко новини