Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

ОЗК: Промоцията по гражданска отговорност внезапно спря за сметка на …. нова промоция.

В петък ОЗК внезапно се отказа от 6-те лева намаление за София, Пловдив, Варна и Бургас. В Сила от 01.12.2013 е изцяло нова и пак... промоционална тарифа.

Имате цените онлайн (още от петък разбира се) за да си сравнявате.

Разликите са няколко.

Базовата тарифа става по- ниска за леки коли

Базовата цена при ОЗК е за разширено покритие (да се чете за всички стани, от споразумението Зелена карта). Новите цени при леките коли са средно 15% по ниски, като максималното намаление е над 18% при 1,8кубика. При всички останали категории МПС-та промяна няма.

Отпада доплащането за разширение на покритието

Ако до сега цените за гражданска отговорност в ОЗК бяха в три групи- за всички задължителни по кодекс страни, за разширение на покритието за всички страни от споразумението Зелена карта и с включена отстъпка за управление само на територията на България, промо предложението ги прави само две:

  1. Цена с включена отстъпка за страната и
  2. Цена със зелена карта (да се чете като цена за всички задължителни страни с безплатно разширение за всички трети страни от споразумението Зелена карта).

Цената на гражданската отговорност с включена отстъпка за управление само в България

Ако собственикът или обичайните водачи са под 25г. новите цени ще ви се сторят по- високи. Ефективното повишение е с малко над 11%. Отстъпката за по- зрелите собственици на МПС-та обаче също са по- големи. Преференцията достига по четири пъти по- високи равнища от до сега. А това сваля крайните цени за възраст над 25г. със средните 2% за всички категории леки МПС-та.

Важното за възрастта в условията на ОЗК

Застрахователят предоставя преференцията по гражданска отговорност срещу декларация. Ако твърдите, че превозното средство се ползва само от водачи над 25г. – имате право на намаление, независимо от възрастта на собственика.

За да ви предпазим от изкушението да ни манипулирате с избрани отговори в нашия въпросник, няма да ви покажем цена с „намаление за пораснали водачи”, ако собственика на колата е под 25 и има книжка. За юридически лица приемаме, каквото изберете.

Гражданска отговорност със зелена карта

След като се отказа от „авангардното падежиране” (онези 15 дни с които беше изместена напред датата на плащането на последната вноска), ОЗК синхронизира още едно от условията си в тарифата с нормалната за пазара практика.

Отрадна разширението на покритието само за две съседни на България страни

Нестандартната опция до скоро, е вече краткосрочна зелена карта и важи да всички страни членки на споразумението. Издава се с валидност от един месец и може да се ползва до два пъти през срока на застраховката. Цените за леки коли са между 13лв. и 50лв. Опцията е валидна и за товарни автомобили и автобуси.

Втората особеност, свързана с цената на зелената карта при ОЗК е, че размера на доплащането ако полицата е сключена с отстъпка за България, намалява с изтичане на застраховката.

Как да изберете най- ниската цена за гражданска отговорност в ОЗК?

Ако няма да пътувате зад граница от утре, ползвайте отстъпка за България. Няма значение как ще плащате- еднократно или разсрочено, защото премията е еднаква. Ако се наложи да излезете зад граница имате две опции- доплащане за месец (до 2500 кубика е под 20лв) или доплащане до края на валидността да полицата. Размерът да второто намалява пропорционално на изминалия период.

Например ако при сключване ползвате отстъпка за страната от 53,04лв. за 1,6 кубика и решите да почивате след 6 месеца в чужбина ще се наложи да доплатите 13,26лв за месец или 29,17лв за оставащите 6 месеца.

Единствените за които тази опция е неизгодна са северозападните и североизточни регистрации. И при ОЗК мостовете на Дунав действат оскъпяващо и доплащането на ползвани отстъпки за страната става тройно.

За сега новите цени за гражданска отговорност се очаква да останат такива до 15.01.2014г. И понеже същото предположихме и за промяната от преди седмица, бихме препоръчали:

Харесва ли ви числото, взимайте на момента! Януари е далече!

Сигурното в сроковете е промоцията по каско

4,5% пълно каско на коли до 10 години ще бъде в сила до 31.12.2013г.

Тарифни числа от 3,5% за нови до 4,5% не са новост за пълно каско в ОЗК. Промоцията е валидна от доста време насам. Няма да е новина и териториалния обхват мото полицата- България, ЕС, Швейцария и Норвегия. Новото е срока- може да се ползва до 31.12.2013г.

Броко новини