Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Ще поскъпне ли гражданската отговорност за 2014г. заради промените в Наредба 24?

Ако сте попадали на такава мъдрост напоследък, НЕ вярвайте. Цената за гражданска отговорност няма нищо общо с това, за което законодателят се е сетил да променя.

В полицата ще трябва да пише за къде важи гражданската отговорност?

Не вярваме да има уеб присъстваш застрахован, който да не знае, че задължителната застраховка важи за всички страни от Европейския Съюз, Европейската икономическа общност и тези, подписали Многостранното споразумение. Изписали сме ги поименно тук

За кои страни важи гражданската отговорност?

С промяната, която предлага регулаторът предвижда, това изрично ще бъде разписано в полицата, вместо досегашното съкращение чл. 256, ал. 1. Освен повечко информация за нежелаещите да познават правата си застраховани, друг ефект няма да има. Върху цената- още повече. Ако ви се четат още аргументи, хвърлете око и на нашето блогче по темата.

Ще отпадне ли отстъпката за България?

Твърдо не през следващите няколко години.

Отстъпката за България няма нищо общо с териториалната валидност на гражданската отговорност. Основанието на което тя се предоставя е друго- съществено за оценка на риска обстоятелство за което застрахователят ви пита при сключване. И да ползвате и да не ползвате отстъпка за управление на превозното средство само на територията на страната, полицата си остава валидна за всички задължителни страни.

Преференцията срещу тази декларация я има по две причини:

  • Използването на преводното средство само в България е свързано с по- нисък риск за застрахователя.

Обезщетенията, които се плащат у нас са много по- ниски от тези в други европейски страни.

  • Конкуренцията държи цените ниски.

Ако една компания се откаже от нея, това би коствало значителна загуба от портфейла и. При слабото търсене на застраховки, което имаме сега, малко вероятно е някой застраховател да се реши на такава крайна мярка.

Цената за гражданска отговорност може да подскочи по други причини, но едва след 01.01.2014г

И това няма нищо общо с предлаганите промени в Наредба 24. Свързано е с изискванията за достатъчни резерви, обвързани със средния за пазара риск. Разчетите за достатъчната премия за 2013г. са по- високи от тези за 2012г. Техният ефект (при равни други условия) може да се очаква едва след началото на новата година.

До тогава ще имате много време и чудесни оферти за подновявате на гражданската отговорност за 2014.

Още поне 2 седмици за промоции

Обърнете внимание на няколко компании в офертата ни (по азбучен ред са, без лични симпатии).

Армеец

Цената която показваме е с включена 30% отстъпка за физически лица на възраст над 25г. Валидна е и при разсрочено плащане. Предложението е валидно до 31.10.2013г. Ако полицата е с декларация за управление само на територията на страна, вместо доплащане може да се ползва краткосрочна зелена карта за 1месец.

Може да се подновява с до два месеца по- рано.

Булстрад

Възраст на собственика над 40г. дава по- ниска цена. Разликата не е фиксирана в проценти, но е до няколко лева спрямо стандартната тарифа. Промоцията е валидна също до края на месеца.

Да не забравите за Булстрад! Това е единственото предложение при което няма отстъпка за България. Цената е една за всички задължителни страни, независимо от това какво декларирате при сключване. Удобно е, защото не се налага да мислите какво трябваше да се прави със застраховката преди ваканцията в чужбина. Имате и две безплатни зелени карти от по 15 дни, ако все пак дестинацията е Турция или която и да е друга трета страна.

Може да се подновява с до два месеца по- рано.

ДЗИ

По- ниски цени за 35+. Важи до 15.11.2013г. Пак е без фиксиран процент за всички категории МПС-та, но до 2000 кубика разликата стига до -6лв. За деклариралите България има краткосрочни разширения за 15 или 30 дни.

Може да се подновява с до два месеца по- рано.

Между другото от ДЗИ имаме чудесни новини за началото на ноември по каско. Цъкайте наоколо ако предстои подновяване и на доброволната застраховка.

Уника

По- ниски числа за 30+, а ако колата е 1,6 от Варна- безотказни. До 31.10. това са крайните цени

Може да се подновява с до 3 месеца по- рано.

Цъкайте, сравнявайте и подновявайте на евтино.

Броко новини