Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Уника: Нови цени за гражданска отговорност. По- високи обаче.

Ей, разбират ги брокерите тия работи и това си е. Не са минали няколко часа от прогнозата и цените на една компания се свлякоха … по към дъното на офертата ни. Затова ще обясним простичко, щото гледаме всички на пазара, а не само тези които "поевтиняват".

Кога поевтинява гражданската отговорност?

Когато средните стойности за пазара по тарифни категории са по- ниски от предишния период. Няма такова нещо в момента. Няма и потенциал да има. Просто е. До преди няколко дена имахме 2-3 компании с оферти и под 150лв за леки коли, от днес с много зор ще намерите само една и то единствено за малките кубатури.

Не става по- евтино, ако компания продаваща сравнително скъпо (извън първите три- четири), намали цените с определен процент (за да влезе в първите 3-4). Това я прави само по атрактивна сред останалите и повече от очевидно е, че промяната не е отражение на по- доброто развитие на риска, а временно по- добри приходи продажби.

По- изгодно от преди нова година не значи на по- ниска цена. Търпението от няколко дена до новата година, за да се хване същата цена, но при по- широк териториален обхват, си струва поне също толкова, колкото и преди.

Няма и особен потенциал да поевтинее гражданската отговорност

  • Статистиката за щетимостта не е по- добра, все пак колкото и да натиска конкуренцията пазара, рентабилността на портфейла се крепи на числа.

За който си спомня до преди 3-4 години един резерв упорито буташе цената на горе и не позволяваше конкуренцията да се разиграва много. Базира се на средния за пазара риск, за който КФН споделяше една заповед с числа веднъж годишно. Не му трябва на човек да е актюер за да сравни пътно транспортните произшествия от тогава и сега. Голяма разлика има в плюс. Че то за жертви на пътя се говори във всяка вечерна емисия. Какво не плащат застрахователите или се пънат за продължават да изглеждат добре, въпреки по- високия разход?! При по- лоша щетимост сега, цените са по- ниски от тези преди 3-4г. Нестабилно равновесие си имаме.

  • Негово величество потребителя на застрахователна услуга е вече далеч по- информиран и дори сам може да си вади парите от застраховател и при леки събития. А с това щетимостта става още по- неприятна за акционерите.
  • Изискванията за Платежоспособност II също ще дадат съвет на разума.Ще им гледаме ефекта към края на първото тримесечие.
  • Удостоверенията за полица струват вече задължително 3лв, вместо досегашните 1,40лв.
  • А при тоя ръчен труд, който пада при издаването на полицата, няма и пожелание за намаление на разходите по аквизиция.

Конформизмът обикновено не прави позицията обективна. Какво да спорим?! Ще наблюдаваме. При това скоро. Ако не сме прави- печелите.

Какво стана при Уника за гражданска отговорност?

О, трябва да си погледнат числото за 4 вноски при средните рейсове. Интересно е. Може да почерпят и за наблюдателност....

Извън суетата.

Ами стана по- скъпо. Няма никакво значение с колко точно. До вчера Уника ни бяха сред първите 1-2 компании по цена за леки коли при възраст над 30 в без рисковите региони. А преди Коледа стояха убедително на същото място за почти цялата страна. С промяната от днес, ще ви бъде невъзможно да си намерите цена под 150лв за лека кола.

Имате си цените онлайн. Цъкайте си.

Броко новини