Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Виктория: Ново около каското- повече отстъпки и промени в общите условия

И като се заговорихме за каско и докато довършваме обобщението си къде остава приемливо за БМВ-тата след много ценови сензации в последните месеци, Виктория информира за нови правила по авто застраховката. Валидни са от началото на март. Както казват, винаги е по- добре късно, отколкото никога, нали?

Промените се отнасят само за покритите по клауза пълно каско. Разликите са в крайната цена за полицата и общите условия.

Цените за каско във Виктория

И преди сме ви казвали, че това е единствения застраховател на пазара при който възрастта на МПС-то няма пряко влияние върху цената. Единственият фактор от значение е стойността на автомобила. Ако държи цена във времето- младее по тарифа.

Отстъпките и надбавките по каско стават повече и вече са с фиксиран процент

Ако сте разглеждали информацията ни към офертата по гражданска отговорност?, знаете, че до сега Виктория предлагаше индивидуален процент на отстъпки при сключено ГО за два продукта- каско и застраховка на имущество.

От началото на март отстъпките стават повече, а процентът на намаление е фиксиран.

Остава ограничението превозното средство да е със застрахователна сума над 3000лв за да има право да ползва намаления. Това е от значение, защото премията по- тарифа за коли до 3000лв е по- висока от изискуемата от застрахователя минимална премия 200лв. На практика на минимална премия (с ползвани отстъпки) могат да бъдат покрити само коли със застрахователна стойност над 3000лв. За по- евтините ограничението качва минималната цена за покритие по каско на 300лв.

  • Гражданската отговорност вече носи твърди -5%

Задължителната застраховка вече ви дава право на 5% намаление от цената на каското. Има и условие обаче. За да свалите премията по доброволната авто застраховка застрахователят очаква до края на валидността на гражданската отговорност да остават поне два месеца (60 дни).

  • Еднократното плащане дава право на допълнителни 5% минус от цената.

Въвеждат се три нови преференции

  • Отстъпка на нов клиент с фиксирани -5%

Това е неизбежната тенденция от конкуренцията на пазара. За разлика от други компании Виктория не уточнява какво разбира под нов клиент,затова приемаме че право на тази преференция по каско има всяко МПС което до сега не е имало полица при този застраховател. Подчертаваме тази особеност, защото други компании на пазара (Дженерали например) приема за нов всеки клиент, който в последната една година няма изтекла каско полица.

  • Отстъпка за добър рисков профил на нов клиент

Тази преференция е различна от бонуса при подновяване без щети. Предназначена е за нови клиенти. С нея отстъпката за нов бизнес скача двойно.

Как клиентът ще удостоверява профила си обаче е отделен въпрос. Застрахователите вече не вписват предявените претенции по каско на гърба на старата полица. Кодексът за застраховане задължава компаниите да издават удостоверения за застрахователни събития, но този ангажимент е валиден само за застраховка гражданска отговорност.

Текущите клиенти имат право на

  • Бонуси при подновяване- допълнителни права и още отстъпки

Процентът стига до -15% в намаление, ако застраховката се подновява за четвърта поредна година без претенции. Регресните (тези при които има друг виновен с валидна застраховка гражданска отговорност) не се борят

Допълнителен ценови жест от Виктория към лоялните застраховани е право на клиента да запази тарифното число по текущата си полица, независимо от това в коя категория попада колата според застрахователната и оценка.

Това условие може да промени офертата значително. Разликата в базовите числа за коли под и над 10 000 е почти 0,5%. При по- евтините под и над 5000 икономията при подновяване без щети стига до 1,27%

Възраст до 25г. със задължителна надбавка

ДЗИ в средата на миналата година въведе изрично оскъпяване от 25% по каско за собственици или упълномощени ползватели на възраст до 25г. От много по- дълго време е надбавката от 30% за същото основание в Уника. При Дженерали младите са с 85% надценка за възраст до 25г. и 40% до 29г.

Тази тенденция в тарифирането е факт вече и при Виктория. Възраст до 25г. на собственик или упълномощен водач, струва с 25% повече по каско.

Извън цената промени има и в условията

Изключения от покритието по каско

Промените тук не правят впечатление, по скоро настигат предлагането на пазара. Изрично изключени от ангажимента на застрахователя по новите общи условия стават:

  • вредите по превозното средство, които не са отстранени при сключване на полицата. Със същия статут са и
  • вредите в резултат на парчета или спукана гума и допълнително монтирани нефабрични части (тунинг). Отказ са и
  • претенциите за кражба на допълнително монтирано аудио оборудване, ако по превозното средство липсват следи от взлом или собственикът не може да предостави панела (ако аудио- то е с падащ панел).

Ликвидация

  • Щетите без документ са ограничени до 15% от застрахователната сума

С промяната на общите условия, удостоверяването на събитието с документ става задължително. Незначителни щети Виктория приема и срещу декларация при две условия

  1. МПС-та до е в движение
  2. увредени са не повече от 4 детайла

Максималното обезщетение при събития с декларация (без документ от съответната институция) е до 15% застрахователната сума на МПС-то, но не повече от 4000лв.

  • Гуми, джанти и тасове остават покрити само при ПТП

Ангажиментът на застрахователят е до стойността (намалена с фактическото овехтяване) на стандартните размери за модела, по каталог, без значение е с какви гуми/ джанти/ тасове е оборудвано МПС-то при сключване или към момента на събитието.

Остават в сила и две стари ограничения, свързани с ликвидацията

  • За коли над 10г., при увреждане над три детайла от злоумишлени действия, за които е необходимо пребоядисване, отговорността на застрахователят е до 50% от определеното обезщетение.
  • Ако събитието не е удостоверено с протокол за ПТП, вредите от дупки, неравности в пътната настилка, липсваща или неправилна маркировка, неизправна пътна сигнализация и т.н. са ограничени 1000лв.

Извън каското за Виктория

Напомняме!

Преференциалните цени по гражданска отговорност са валидни до края на март. Имаме доста евтини предложения, ако сте на възраст над 45г.

Не оставяйте април за ви изненада. Може да се подновява с до два месеца по- рано?.

Броко новини