Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Виктория: Северозападна България с преференциални цени по гражданска отговорност

Трябва вече да сте свикнали, че Виктория намират сегменти за които никой все още не се бори. Ако не е достатъчно ясно, то е само защото не сте проверили цените за разширено покритие по гражданска отговорност за Турция или Македония. Докато склонните да предоставят покритие за комшиите очакват малко доплащане (четете го като за компенсация на усилията да се администрира услугата) от 5-10лв, при този застраховател е напълно безплатно. От днес обаче имаме и нова посока за размисли

Северозападна България за застрахователите по гражданска отговорност

Проблемът тръгна от Североизточна, но покрай вторият мост на Дунава обхвана всичко на север от Стара планина. Стигна до бизнес за по- предприемчиви българи и до множество мерки от страна на застрахователите, вариращи от пъти оскъпяване до не до там правомерните за задължителна застраховка, черни списъци.

Като се замисли човек, казусът не е чак толкова застрахователен, защото от години насам Кодексът за застраховане предопределя покритие за всички страни, членки на Европейската икономическа общност срещу платената премия. Като това условие не зависи от срокът за който превозното средство ще се управлява зад граница. Ако допуснем, че компаниите правилно четат нормата, няма място за притеснение кога и защо българско МПС се движи зад граница. Същината на проблемът е в неговата причина. Румънците купуват коли с българска регистрация за да намалят разходите си за такси. Разхода при покупката на стара кола нов внос при тях за разлика от при нас е с неприятно съотношение спрямо стойността на автомобила. Значи в авантюрата да спестят някой и друг лев срещу неудобството да идват до България за периодични прегледи и застраховки, едва ли е приоритет на съседите с по- висок доход. А като няма пари за такси, повече от логично е да няма пари и за застраховка, а от там и цялата тежест за жертвите по пътя да пада на гаранционния фонд.

Ако все пак МПС-тата са застраховани и управлението от румънци е проблем за застрахователя възникват два въпроса:

  • Дали застрахователите не отчитат правилно правото ни за свободно придвижване из Европа или
  • Другите евро членки са несправедливо по- щедри при събития с участието на румънци?!

Факт е, че май няма застраховател, който да е плащал поне една дебела щета за румънски шофьор, но… от кога една дебела щета има значение за ценовата политика?!

Дали промените на Виктория са в противовес на тази донякъде противоречива тенденция ще проверяваме за в бъдеще. Важното за сега е, че

Бедният северозапад има още една тънка оферта за гражданска отговорност

За областите Видин, Монтана и Враца Виктория намали цените за всички видове превозни средства. Ефект, който не може да се види за нито един друг регион при товарните коли. Разликата при леките е средно 34лв, а при товарните достига до почти 180лв. Разбира се по- тънко и е доплащането за зелена карта, но цените на този застраховател не впечатляват за полица с пълна зелена карта.

И докато при еднократното плащане Виктория не винаги успява да се пребори за топ цена с Армеец и Групама, при премия на две части им се получава.

Сега остава да се впечатли и Северозападна България от жеста!

Броко новини