Основно навигационно меню

Broko лого Brokoза застраховките!

Но пък лошото чувство остана... за едни 100 евро

Факт е, че вдъхновение дебне от всякъде. Не само от ДЗИ. Даже и там, където не го очаква човек като например застраховка на медицински разноски при пътуване в чужбина. И по - специално клаузата за забавен багаж.

Рядко се отдава шансът човек да тества точно тази клауза. По две причини. Не се предлага от всеки застраховател и не се купува, дори и да я има като опция. Но ето на! Късмет по полица 32000100104731. В Евроинс. Преди драмата няколко думи, за да е ясно що точно този продукт за този случай.

Защо харесвам застраховката за пътуване в чужбина на Евроинс?

Покритието е пакетно. Има доста рискове, за които при други компании не се говори. Като кражба или загуба на багаж, забавяне на полет или изпускане на свързващ такъв, съкращаване или удължаване на престоя, разходи за лични документи и т.н. Не, че е кой знае какво, защото лимитите са малки, но радва. Като цена са приемливи, все пак в покритието има доста дреболийки. А ако пътува човек за САЩ или Канада го докарват и на конкурентно число.

И второто ми голямо съображение е асистиращата компания. Корис са се оказвали отзивчиви в случаите в които са ми трябвали за клиенти. Но за моята болка в стомаха, някъде по средата на Гърция, не си мръднаха пръста. След час чакане да проверят имам ли полица, сама си намерих спешното в средата на нищото. И така като в оня виц… лошото чувство остана. Та... Евроинс не работят с Корис.

... и предисторията

За целият ми престой на този пазар, като търговец през последните има няма петнадесетина години, имам точно три претенции по полица за медицински разноски в чужбина, в частта и за рискове около полети. Един забавен такъв в Армеец- сработи бързо, платиха на време. Дженерали- пак същото. И Евроинс – забавена чанта при полет до Далас.

непогребна картинка

и завръзката

Уведомих ги овреме, че на моя човек чантата му пътува със закъснение. Информираха ме, че драма в това няма. Що ли да има при лимит по клаузата между 50 и 100 евро /според това колко ще го бавят/. Изрично разпитах какво ще очакват като документи при предявяване. Съдействаха ми.

Прибира се клиента и го упътвам към ликвидацията на Колумб за да си предяви иска. Онлайн не може. Така де! Разглезени сме вече. Ако не може онлайн, прави натрапчиво впечатление! Излишно е да казвам, че отива подготвен – какво да очаква, какво да носи, как ще протече комуникацията. Към края на януари трябва да го е направил. Питам го онзи ден има ли пари? И разбирам, че не само се бавят, но и не са му взели това което е носил. Въпреки, че изрично е питал не искат ли касови бележки за разходите, протоколи за забавянето и намирането на багажа. Оставили го да преценят колегите и да кажат.

Е, не! Що така, бе хора?! Пращам ви го подготвен!

Как трябва да стоят нещата според от Кодекса?

чл. 106 ал. 4 Когато ползвателят на застрахователната услуга е страна по застрахователния договор, застрахователят го уведомява за допълнителните доказателства най-късно в срок 45 дни от представянето на доказателствата, определени с договора и правилата по чл. 104, които не са били предвидени в застрахователния договор при сключването му и които са необходими за установяване на основанието и размера на неговата претенция.

Значи всичко, което е написано в общите условия трябва да се знае! В конкретния случай колкото и да не е кристално ясно, все пак се разбира какво трябва да се подбере.

Чл. 47, ал. 3, т. 4. при забавяне на полет, загуба или забавяне на багаж: документ, доказващ събитието, издаден от авиопревозвача; билет за съответния полет; платежен документ в оригинал за закупени стоки от първа необходимост, удостоверяващ вида и стойността на всяка стока;

Разпитвам днес какво се случва с тази претенция. Задължително по общия ред. Нали е предвиден за клиенти. Как да се види работи ли на практика?! Заети, връщат обаждане, прехвърлят ме на точния човек от съответната дирекция. До тук добре. По преписката липсват документи. Изпратили писмо на хартия. Така работи по принцип процедурата. Нямам представа по кой куриер. Хартията я няма. Но в съдържанието и по чудо се оказва, че искат точно това, което не са намерили за необходимо да вземат при предявяване. И питам защо?! Ами защото клиентът е трябвало сам да си го даде. Да си е чел общите условия, бе! /“бе“ то е от мен, за да изрази по добре отношението/.

Нелепо е! За 100 евро разкарвам работещ и добре квалифициран човек два пъти до офис на Евроинс. Щото ен-тия служител е бил разсеян на първо посещение. Въпреки желанието на клиента да си даде бележките, които носи. Какво очакват да настоява ли?! Средностатистическият потребител на застрахователна услуга не е упорит и спорещ като мене. Отнася се с доверие към професионализма на експерта, назначен да му свърши работата при предявяване на претенция.

Не ми и минава мисълта, че случилото се, е с умисъл или някаква вторична цел да се влачи ликвидацията. За 100 евро е смешно. Пропуск в обучението на ен-тия човек и немарливост в конкретния случай. Но по важното е, ако за това е така, то как би било за основното покритие. При него може да се появят и допълнителни мотиви…

и развръзката

Не ми пука особено за нея. Ще платят.

Жалко е обаче, че някой е поработил дизайнът на продукта да е добър. Друг е посмятал, за да направи цената приемлива. И накрая пак като в оня виц … лошото чувството остана.

Броко коментари